Megkérdőjelezik a nyájimmunitást

Hírek Figyelo.hu

Indonéziában továbbra is tombol a járvány, a rendelkezésre álló Sinovac vakcina a nyugati vakcinákhoz képest pedig kevésbé hatásos a delta variánssal szemben — számolt be a Bloomberg.

Az indonéz lakosság 154 százalékát kellene Sinovac vakcinával beoltani a nyájimmunitás eléréséhez, amely szinte lehetetlen küldetés.

A VG szemléje kiemelte, az ország így stratégiát váltott, és nem hagyatkozik kizárólag a vakcinákra. A nyájimmunitás elérése helyett azt tűzték ki célul, hogy a vírus reprodukciós rátája a jelenlegi 6,5 százalékról 0,6 százalékra csökkenjen le októberre. Ezért továbbra is fenntartják a szükséges korlátozó intézkedéseket, mint például a kötelező maszkviselést és a utazási korlátozásokat.

A nyájimmunitás elérése az egész világ számára kihívás.

Az Egyesült Államokban például a lakosság mintegy 90 százalékának beoltása lenne szükséges egy olyan szintű védettség eléréséhez, mely a kórokozó terjedésének megállítását eredményezné. Sokan azonban ezt is vitatják, és úgy vélik, még a 90 százalékos átoltottság sem garantálná a vírus eltűnését, tekintve, hogy bármikor újabb kórokozók vagy variánsok bukkanhatnak fel.

Az Indonéziával szomszédos Szingapúr is arra törekszik, hogy a fertőzöttségi adatokat alacsonyan tartsa ahelyett, hogy mindenáron a nyájimmunitás kialakulása legyen a cél.

Újra szigorítana Izrael

(Borítókép: Koronavírus-vizsgálathoz vesznek mintát egy nőtől az indonéziai Észak-Szumátra tartomány székhelyén, Medanban 2021. július 6-án. Indonéziában újra emelkedik az új koronavírussal fertőzöttek száma, ez a járvány kitörése óta meghaladta a 2,3 milliót, emiatt az indonéz kormány elrendelte a vizsgálatok körének bővítését. (MTI/EPA/Dedi Sinuhaji)

További híreink