Megjelentek a turisztikai mentőcsomag részletei

Hírek Sz. H.
A kormány hat olyan célzott intézkedésről döntött, amelyek közel 100 ezer kis- és közepes vállalkozás terheit enyhítik. Az akcióterv részleteit és hatásait sajtótájékoztatón mutatták be.

Horváth Péter, az MTÜ vezérigazgatója „történelmi jelentőségű” ágazati támogatásnak nevezte a segélycsomagot, amelynek leghatékonyabb eleme a bevétel utáni 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésének 2022. október 1. és 2023. március 31. közötti felfüggesztése. Ez 30 milliárd forintot hagy közel 100 ezer hazai szolgáltató zsebében – írja a turizmus.com.

A 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás fél éves felfüggesztésének jelentőségét Horváth Péter egy példán is szemléltette: egy átlagos 50 szobás vidéki szálláshely kasszájában mintegy havi 5 millió forint, azaz a felfüggesztés időszakára vetítve közel 30 millió forint maradhat.

A turizmust segítő csomag része továbbá, hogy 2023. január 1-jéről 2023. július 1-re módosul a vendéglátóhelyek és turisztikai attrakciók adatszolgáltatási kötelezettségének bevezetése az NTAK felé. A szolgáltatók csatlakozását az MTÜ felkészítéssel és ingyenes szoftvercsaláddal segíti.

Változnak a Széchenyi Pihenőkártya szabályai is: eltörlik a zsebeket, így a kártyán lévő összeget ugyanazokra a célokra (szállás, vendéglátás, szabadidős szolgáltatások), de belső korlátozás nélkül lehet felhasználni. Könnyebbséget jelent, hogy 2023. december 31-éig a szállásadóknak nem kell a 14 év alatti szállóvendégek okmányainak adatait beolvasni.

Szintén változás, hogy a turisztikai ágazatban bevezetik a pandémia alatt alkalmazott 24 havi munkaidőkeret-szabályozást is. Ennek lényege, hogy a törvényben rögzítettnél jóval hosszabb időre, 24 hónapra oszthatók el a munkavállalók munkaórái, ami a kisebb forgalmú hónapok és az átmeneti bezárások miatt segítség.

Végül a hatodik intézkedés, hogy a 2021. december 31-ig nyilvántartásban szereplő és működő magán- és egyéb szálláshelyek esetében az első szálláshely-minősítés regisztrációjának határideje 2024. január 1-re módosul, így a már működési engedéllyel rendelkező magán és egyéb szálláshelyek további egy év felkészülési időt kapnak.

Flesch Tamás, az MSZÉSZ tiszteletbeli elnöke a legfontosabb döntésnek a turizmusfejlesztési hozzájárulás fél éves felfüggesztését nevezte.

Ez a szállodáknak életmentő lehet: sokan ezzel a segítséggel tudják megtartani a dolgozóikat, ma pedig a foglalkoztatás védelménél nincs fontosabb a turizmusban.

Flesch Tamás kitért arra is, hogy a tárgyalások során megállapodtak a kormánnyal, hogy folyamatosan monitorozzák az ágazat helyzetét, és ha szükséges, akár további, elsősorban a foglalkoztatást érintő döntések születhetnek az ágazat megsegítéséről. Ezzel együtt biztosan lesznek, akik a támogatások ellenére sem vészelik át az előttünk álló nehéz időszakot, tette hozzá az MSZÉSZ elnöke.

Fotó: Pixabay

Ezek is érdekelhetnek

További híreink