Mégis van élet a Brexit után

Hírek
Közép-Európa kockázatitőke-befektetési aktivitása várhatóan élénkülni fog – erre utal az is, hogy a Deloitte legutóbbi közép-európai kockázati tőke bizalmi felmérése óta a bizalmi index a korábbi visszaesésre rácáfolva újra emelkedést mutat.

A jelek szerint a kockázatitőke-befektetési piacon a Brexitet követően megfigyelhető visszaesés inkább csak átmeneti megtorpanás volt, mintsem tartós zuhanás; különösen igaz ez Közép-Európára, hiszen a térség az év végi aktivitás hatására csábító célponttá vált a befektetők számára. Ennek oka, hogy számos nagy értékű befektetés és kilépés zajlott le a régióban, és ez a lendület várhatóan továbbra is megmarad: a felmérésben részt vevők közel fele (47 százaléka) az aktivitás élénkülését várja, noha fél évvel ezelőtt csak a válaszadók harmada vélekedett így. A befektetési kedv is bizakodásra ad okot, ugyanis a megkérdezettek 63 százaléka tervezi, hogy az elkövetkezendő hónapokban inkább befektetni fog, mint eladni – derül ki a Deloitte felméréséből.

"Európa nagy része kivárásra rendezkedett be a Brexitet követően, és ez az aktivitási mutatókban is tükröződik. Közép-Európa 2016-ban jól teljesített (különösen a referendumot követően), és a befektetői bizalom alakulása arra enged következtetni, hogy a piac a jövőben is bővülni fog" – mondta Mark Jung, a Deloitte partnere és a kockázatitőke-befektetési területért felelős közép-európai vezetője.

A szakember hozzátette: továbbra is a piacvezető vállalatok a legversenyképesebb célpontok a régióban, de ez átalakulóban van, hiszen a középméretű, gyorsan növekvő cégek egyre előkelőbb helyet foglalnak el a rangsorban.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink