Mégis megszűnhet a zéró tolerancia?

Hírek vg.hu
Európában hazánkon kívül csak Csehországban, Szlovákiában és Romániában van teljes szigor a járművezetők alkoholfogyasztását illetően. Az Építési és Közlekedési Minisztérium nemzetközi példák alapján felülvizsgálná ezt, a Belügyminisztérium viszont kacsának nevezte, hogy eltörölnék a teljes alkoholtilalmat.

Ellentmondásos hírek érkeztek a zéró toleranciával kapcsolatban csütörtökön. A járművezetők teljes alkoholfogyasztási tilalmát még 2008-ban vezették be, rajtunk kívül csak három tagállamban alkalmazzák ezt. Noha az Építési és Közlekedési Minisztérium mégis vizsgálja ennek lehetőségét, azonban ennek gyakorlati alkalmazásáról messze nincs még szó, csupán a külföldi példákat vizsgálják – írta a Világgazdaság. A lap szerint a felülvizsgálat egy, a borászok által korábban már szorgalmazott minimális módosítást takar, miszerint egy pohár bor vagy legfeljebb 0,5 ezrelékes véralkoholszint lenne az elfogadott. Ez a határ Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Horvátországban és a legtöbb más államban is.

Lázár János építési és közlekedési miniszter nemrég már hivatalosan is bejelentette, hogy az Árpád hídon történt halálos gázolás után felül kell vizsgálni a KRESZ-t, illetve a B kategóriás jogosítvány megszerzését is átalakítják. Akkor az hangzott el, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium a Belügyminisztériummal közösen megkezdte a KRESZ felülvizsgálatát. Az átalakítást pedig ősszel társadalmi egyeztetésre bocsátják. Az egyeztetések tárgyát képezheti a zéró tolerancia elve is.

A Belügyminisztérium szerint hírlapi kacsa, hogy módosítanának a zéró tolerancia elvén, Lázár János minisztériuma szerint viszont akár a társadalmi egyeztetés tárgya is lehet. Egy biztosnak látszik, a legfeljebb 0,8 ezreléket megengedő korábbi szabályozás biztosan nem tér vissza, azért sem, mert kiugróan magas érték lenne Európában. ormányon belül sincs egységes álláspont, Pintér Sándor belügyminiszter ellenzi a szabályozás mindennemű módosítását, a KSH statisztikái pedig az ittasan okozott, személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek számának jelentős, közel negyvenöt százalékos csökkenését mutatják 2008 óta.

Borítókép: Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Ezek is érdekelhetnek

További híreink