Megint kamatot emelt a jegybank

Hírek MTI / Figyelo.hu
30 bázisponttal 1,20 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.

A testület a kamatfolyosón is változtatott, így az 0,25 százalék és 2,15 százalék közötti lett.

Az előző, júniusi ülésén 30 bázisponttal 0,9 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a tanács és 15 bázisponttal, az alapkamattal megegyező szintre emelte az egyhetes betéti kamatot is. Bejelentették:

nem csupán egyszeri monetáris szigorításról van szó, kamatemelési ciklus kezdődött, amely addig tart, amig az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba.

Az alapkamat tavaly július óta – kétszer 15 bázispontos csökkenés után – állt akkor 0,60 százalékon.

A Monetáris Tanács egyértelműen azon a véleményen van, hogy a júniusban megkezdett kamatemelési ciklus szükséges.

Határozott lépésekben folytatják a jegybanki alapkamat, a kamatfolyosó emelését és ezt további lépésekkel egészítik ki.

Az overnight betéti kamat pozitív tartományba emelkedett, ezzel Magyarország lezárta a negatív kamatok korszakát. A hosszú lejáratú fedezett hiteleszköz mától (kedd) megszűnik.

Az infláció emelkedése globálisan van jelen: a nyersanyagok emelkedése egyre inkább megjelenik a fogyasztói árakban. A piaci szolgáltatások és az iparcikkek áremelkedése tovább gyorsult. Az üzemanyagok drágulása és a dohánytermékek jövedéki adójának emelése együttesen 1,2 százalékkal növelték az inflációt.

A magyar gazdaság a második negyedévben újraindult, a helyreállás dinamikája jelentősen gyorsult,

két számjegyű gazdasági növekedést jeleznek.

A lakossági fogyasztást meghatározó reálkeresetek tovább növekedtek. A beérkezett inflációs adat a jegybanki prognózist és a piaci várakozásokat is meghaladta.

Idén 6 százalék körüli lehet a magyar gazdaság növekedése, 2022-ben 5,5, 2023-ban pedig 3,5 százalékkal bővülhet

Az infláció várhatóan 2022 elején kerülhet a toleranciasávba, és 2022 közepére stabilizálódhat. Ezért kell szigorítani a monetáris kondíciókon. Folytatják a szigorítást határozott lépésekkel.

A Magyar Nemzeti Bank továbbra is elkötelezett az árstabilitás megőrzése mellett.

A kamatemelési ciklus folytatódik, egészen addig, amíg az inflációs kilátások nem stabilizálódnak és az inflációs kockázatok kiegyensúlyozottá válnak. A kamatemelési ciklus hatásainak átfogó értékelését legközelebb szeptemberben, az inflációs jelentés előrejelzése alapján fogja végrehajtani.

Augusztusban az látszik, hogy az állampapír-vásárlási program eléri a 3000 milliárd forintos állományt, ezt akkor fogják felülvizsgálni, az augusztusi kamatdöntéssel egy időben. Ez a program egyébként kiemelten fontos volt a pénzügyi piacok stabilitásának biztosításában, így várhatóan a jövőben is használni fogják.

2022 elejére 4, 2022 közepére 3 százalék alá kerülhet az infláció.

(Borítókép: yienkeat, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink