Megfordult a trend: végre nő a születések száma

Hírek Figyelo.hu

A 2020-as esztendő jó hírt hozott: újra nőtt a születésszám Magyarországon. Az adatok szerint ugyanis megfordult a 2017-óta tartó lejtmenet. De vannak még kihívások: a fővárosban továbbra is csökken a születések száma. Budapest viszont abban is eltér az ország többi részétől, hogy az anyukák egyre gyakrabban választják a magánkórházakat. Ez a tendencia várhatóan tovább fog erősödni az egészségügyi szolgálati jogviszony és a hálapénz elleni erőteljesebb fellépés miatt – véli Straub Fanni, a tíz esztendeje működő FoglaljOrvost.hu alapítója.

Jó hír, hogy a 2017 óta tartó, csökkenő tendencia megállt a születésekben (lásd a grafikont), a múlt évben 2019-hez viszonyítva 3 százalékkal több, 92,233 baba jött világra Magyarországon.

Forrás: KSH

Minden megyében növekedés figyelhető meg, a dobogó legfelső fokán Tolna megye található, amit Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye követ, mindenhol 10 százaléknál nagyobb szülésszám-növekménnyel – derül ki a nőgyógyászok közvetítésével is foglalkozó FoglaljOrvost.hu anyák napjára készített hagyományos összegzéséből.

Itt, a részletesebb bontásban viszont látható, hogy Budapesten sajnos 4 százalékkal csökkent a születésszám.

Forrás: KSH

A járvánnyal is magyarázható, hogy erősödik a magánklinikák szerepe a szülésekben, még ha nem is nagy jelenleg ez az arány országosan – igaz a fővárosban már minden hatodik gyermek magánklinikán születik. A magánszülések száma tehát évről évre növekszik, az elmúlt (már zömmel a járvány által meghatározott) év ebből a szempontból az eddigi legnagyobb elmozdulást mutatta, az évek óta sztenderd, országos 2 százalékos arány 2020-ban 3 százalékra növekedett.

Ennél – mint említettük – nagyobb arányok jellemzők Budapesten, ahol a 2020-as évi növekedés is dinamikus volt.

A három budapesti magánszülészeten több mint 2300 csecsemő jött világra. Míg 2017-ben a budapesti szülések 13 százaléka történt magánklinikán, 2020-ban már 16,7 százalékos arányt képviselnek az elsősorban a TritonLife Róbert Kórházában vagy a Maternity Magánklinikán született bébik. Kijelenthető, hogy Budapesten minden 6. újszülött magánklinikán sírt fel először.

Budapesten tehát három kórház várja azon családokat, akik nem csak a terhesség gondozását, hanem a szülést is privát keretek között képzelik el.

A kínálatot az idei évtől a Duna Medical Center szélesíti. Vidéken pedig a pécsi Da Vinci Magánklinika várja kismamákat, és bár a születésszám itt alacsonyabb, mindenképpen üzenetértékű, hogy az előző évekhez képest másfélszeres növekedést értek el.

Forrás: FoglaljOrvost.hu gyűjtés

A magánellátók által közölt, fenti adatokból jól látható a növekedés. Míg korábban a családok a bizonytalanságok, a paraszolvencia elkerülése érdekében, vagy anyagi lehetőségeiknek köszönhetően választották a magánkórházakat, a 2020-as év több szempontból vízválasztó volt. A pandémia okozta bizonytalanságok, a COVID-ellátásban is résztvevő állami kórházak elkerülésének igyekezete is látványosan hajtotta tehát a leendő szülőket a rutinos magánszülészetekre.

Az idei évtől hatályos, az állami és privát egészségügyet jelentősen megváltoztató egészségügyi szolgálati jogviszony, ezen belül is az orvosi másodállások, az összeférhetetlenség korlátozása, valamint a hálapénz kivezetése kifejezetten katalizátora lesz az idei további magánklinikai növekedésnek.

A paraszolvencia megszüntetése a kismamákat igen érzékenyen érintette, korlátozva a szabad orvosválasztás lehetőségét, és bár a jogszabály megszületése óta megvan a szándék, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyon belül a szülészet egyedi szabályozást kap, ez még nem történt meg – foglalja össze Straub Fanni, az idén 10 éves magán-egészségügyi portál a FoglaljOrvost.hu alapító vezetője.

Forrás: FoglaljOrvost.hu gyűjtés

(Borítókép: Pixabay)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink