Megfertőzte Európa beteg embere a magyar ipart – elképedtek az elemzők a számoktól

Hírek Járdi Roland
Továbbra sem látszik a fény az alagút végén, leginkább így lehet értékelni a májusi ipari termelési adatokat, miután KSH éves és havi alapon is az ágazat zuhanását mérte. Az okok egyértelműen Németországra vezethetők vissza, ahol májusban ugyancsak összeomlott a feldolgozóipar kibocsátása. Az ottani problémákba pedig nem más, mint a járműgyártás és a elektromos átállás okozta elbizonytalanodás játssza a legnagyobb szerepet. Ezzel idén egyre nagyobb az esélye, hogy nem hogy megtámogatja, hanem sokkal inkább visszahúzza a növekedést a magyar gazdaság egyik húzóágazatának tartott ipari termelés.

Egyértelműen csalódást okozott elemzői körökben a péntek reggeli ipari termelési adat.Ahogy megírtuk, a Központi Statisztikai Hivatal pénteken azt közölte, hogy az ipari termelés volumene 2024 májusában éves bázison 5,2 százalékkal, az előző hónaphoz képest pedig 1,1 százalékkal zuhant. Ezzel az év első öt hónapjából négy alkalommal is csökkent az ágazat teljesítménye.

Lényegében elkönyvelhető, hogy a februárban látott megugrás csak egy egyszeri eset volt, hiszen immáron három hónapja tartósan zsugorodik az ipar – értékelte az adatokat kommentárjábanVirovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Felhívta rá a figyelmet, hogy az éves bázisú visszaesésnél beszédesebb, hogy az ipari össztermelés volumene közel 4 százalékkal marad el a 2021. évi átlagos teljesítménytől. Sőt, lényegében a 2021. év nyarán látott mélypontot idézi. Hozzátette:összességében tehát egyáltalán nincs minek örülni.

Ugyancsak csalódottságának adott hangotÁrokszállási Zoltán, az MBH Bank Elemzési Centrumának vezetője. Kiemelte, hogy a szezonálisan kiigazított 5,2 százalékos zuhanás jóval gyengébb a Bloomberg konszenzusa által várt 2,1 százalékos csökkenésnél, de az általuk várt 2,6 százalékos visszaeséshez képest is.

Mivel havi alapon egymást követő harmadik alkalommal regisztrált csökkenést a KSH, úgy látja, idén zsugorodhat az ipari kibocsátás Magyarországon.

Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdászaszerint súlyos gondokról árulkodik az ágazat mostani teljesítménye. A KSH az egyes ágazatok közül ismét kiemeli a villamos berendezések gyártása ágazat kedvezőtlen teljesítményét, ide tartozik az akkumulátorgyártás, vagyis azaz ágazat, amely a jelentős beruházási volumen ellenére továbbra is inkább visszahúzza a gazdasági teljesítményt. Ezt szerinte magyarázhatja:

  • az általánosan alacsony külső kereslet,
  • másrészt pedig az, hogy az elektromos autók iránti igény a korábban vártnál jóval alacsonyabb, az átállás pedig nem történik meg olyan gyorsan, mint azt korábban várni lehetett.

Ez pedig vélhetően még a következő hónapok számaira is negatív hatással lehet.

Még mindig a német ipar a ludas

Regős szerint a hazai ipar teljesítménye nem egyedi jelenség és a német ipari termelési adatot látva könnyen megmagyarázható: a német ipar teljesítménye májusban havi alapon 2,5, míg éves alapon 6,7 százalékkal csökkent.

A német visszaesésben elsősorban a járműgyártás és a gépgyártás játszott szerepet, ennek pedig a hazai iparra kifejtett hatása véleménye szerint egyértelmű.

„A pénteki adatok alapján az ipar, melyet a beruházások és a gazdaságpolitikai fókusz miatt húzóágazatnak gondolnánk, a második negyedévben is vissza fogja húzni a gazdasági teljesítményt, és kibocsátása az év egészére is jelentős kockázatot jelent, emiatt aGDP növekedését jelentősen ronthatja. Bár a német iparból az év elején érkeztek biztató számok, a mai adatok alapján látható, hogy a külső kereslettel továbbra is jelentős problémák vannak” – állapítja meg a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza.

Talán mégse omlik össze a német kormány, megegyeztek a költségvetésről

A német kormánykoalíció három pártja megállapodásra jutott a 2025-ös költségvetésről, miután hetekig tartó kemény tárgyalások az összeomlás szélére sodorták a kabinetet. Az egyezség borús gazdasági környezetbenjött létre.

Egyedül a belpiacra termelő ágazatok húzzák a gazdaságot

Virovácz Péter jelezte, hogy az ipari kilátásokat illetően tartós trendfordulóra, a globális folyamatok fényében, a közeljövőben nem számítanak. Szerinte először azt kellene látnunk, hogy globálisan elkezdenek csökkenni a feltöltött készletek, ami az iparcikkek iránti kereslet beindulását jelezheti. Csak a készletek érdemi fogyása és a globális fogyasztói bizalom javulása mentén kezdhetnek visszaépülni a rendelésállományok a termelési láncokban. Ezáltal a külső kereslet beindulása csak lassú és fokozatos folyamat lesz.

A belpiacra termelő szektorok közül egyedül az élelmiszeripar képes tartós pozitív teljesítményt nyújtani, ami pedig láthatóan kevés lesz a jó ipari összteljesítményhez. Ugyanakkor az év hátralévő részében más belpiacra termelő ágazatok is javuló tendenciát mutathatnak a fogyasztás lassú helyreállásával párhuzamosan. Összességében vélhetően így is az év egészében az ipar teljesítménye negatív lesz, ami várhatóan visszafogja majd a 2024-es GDP-növekedést – értékelt az ING Bank vezető elemzője.

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: AFP

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink