Megérkezett a KSH újabb inflációs közlése – csökkent néhány élelmiszer ára, drágult a lakhatás

Hírek vg.hu
Egyáltalán nem az élelmiszerek húzzák már az árdinamikát Magyarországon, a Központi Statisztikai Hivatal adatközlése szerint az inflációban jó láthatóan már a szolgáltatások jelentik a főhajtóerőt. Közelítünk az inflációs mélyponthoz, a következő hónapokban ismét emelkedésnek indulhat a pénzromlás üteme – közölte a Világgazdaság.

Már a harmadik egymást követő hónapban is 4 százalék alatt van az áremelkedés mértéke Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal csütörtök reggel közölt adatai szerint márciusban a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest 3,6 százalékkal, míg februárhoz viszonyítva 0,8 százalékkal emelkedtek. A Világgazdaság elemzői konszenzusa 3,6 százalékos éves és 0,8 százalékos havi drágulás jósolt, tehát mindkét adat megfelel a várakozásoknak.

A mostani adatban a tavalyi magas bázis is megjelenik, 2023 márciusában 25,2 százalékos volt az éves drágulás, viszont jó hír, hogy hónapról hónapra csökken az árnyomás a magyar gazdaságban – erre utal, hogy az egyszeri hatásoktól megtisztított maginfláció is már közelíti a 4 százalékos ütemet, ami ezúttal 4,4 százalékra csökkent.

Ezzel együtt nagyon közelítünk az idei inflációs mélyponthoz, a bázishatásoknak köszönhetően a következő hónapokban már ismét emelkedésnek indulhat a pénzromlás üteme.

Ugyanakkor a mai adatban még alig látható az elmúlt hetek üzemanyagáremelkedése, a KSH adatfelvétele minden hónap 20-ig tart, így a március végén tapasztalt drágulás csak az áprilisi inflációs adatokban fog megjelenni. Az viszont már most látszik, hogy az élelmiszerek helyét átvették a szolgáltatások az inflációs dinamikában. Márciusban az élelmiszerek mindössze 0,7 százalékkal nőttek, miközben a szolgáltatások 9,9 százalékkal drágultak.

Így emelkedtek az árak tavaly március óta

Ami a konkrét adatokat illeti, az élelmiszerekben belül a leginkább a cukor (30,9 százalék), a csokoládé és kakaó (11,6 százalék), a büféáruk (10,4 százalék), a sertéshús (9,1 százalék), valamint az alkoholmentes üdítőitalok ára nőtt (7,5 százalék).

A termékcsoporton belül a liszt ára 20,3, a tojásé 19,7, a száraztésztáé 13,1, a sajté 13,0, a tejé 11,0, a kenyéré 10,5 százalékkal csökkent.

A háztartási energia 3,1 százalékkal olcsóbb lett, ezen belül a vezetékes gázért 6,9, az elektromos energiáért 3,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

A szolgáltatások ára 9,9 százalékkal nőtt, ezen belül a lakbér 14,1, az autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás 10,7, a járműjavítás és -karbantartás 10,5, a sport- és múzeumi belépők 8,7, az üdülési szolgáltatás 6,8 százalékkal drágább, az utazás munkahelyre, iskolába 21,7 százalékkal olcsóbb lett. A szeszes italok, dohányáruk ára 4,4, ezen belül a dohányáruké 4,7 százalékkal emelkedett.

A tartós fogyasztási cikkekért 1,8 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, ezen belül a használt személygépkocsik ára 9,3 százalékkal csökkent, a konyha- és egyéb bútoroké 6,0, a szobabútoroké 3,0, az új személygépkocsiké 2,5, a fűtő- és főzőberendezéseké 1,9 százalékkal nőtt. A járműüzemanyagok 2,3 százalékkal drágultak.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Ezek is érdekelhetnek

További híreink