Megéri vármegye vagy országbérletet venni

Hírek Magyar Nemzet
A Pest vármegye-, illetve az országbérletből fogyott a legtöbb – tájékoztatta a MÁV a Magyar Nemzetet. Az utazások mennyiségétől és a megtett távtól függ, megéri-e a szomszédos vármegyére is bérletet váltani jegyvásárlás helyett.

Május 25-i éjféli adatok alapján több mint 372 ezer vármegye- és országbérletet vásároltak, amelyből mintegy 108 ezer az országbérlet – tájékoztatotta a Magyar Nemzetet a legfrissebb eladási adatokról a MÁV. A lap kérdésére a MÁV sajtóosztálya arról számolt be, Pest vármegyei bérletből váltották a legtöbbet, több mint hetvenezret, ezt Borsod-Abaúj-Zemplén követi 22 ezerrel. A legkevesebbet Komárom-Esztergom és Nógrád vármegyékben vették 5600, illetve hatezer darabot.

Ismert, a kedvezményes vármegyebérlet 945 forintba kerül, amelyet a nappali és esti tagozatos tanulókon kívül a fogyatékkal élők (MÁK-kártya, Sinosz-igazolás hatósági igazolvánnyal) is megvásárolhatnak. A törvényileg kedvezményes bérlet vásárlására jogosultaknak az 1890 forintos, kilencvenszázalékos kedvezményű országbérlet éri meg igazán, abból csaknem 89 ezer fogyott eddig – emelte ki válaszában a vasúttársaság. Kitértek rá, a vásárlók személye nem szűrhető le, mivel a magánszemélyek a bérlet és a számla bemutatásával tudják visszaigényelni a munkáltatótól a bérlet árának 86 százalékát.

Kérdésünkre elmondták azt is, a vármegye határán túlra utazás esetén arra a szakaszra kell jegyet váltani, amelyre már nem érvényes a bérlet. Az utazások mennyiségétől és a megtett távtól függ, megéri-e a szomszédos vármegyére is bérletet váltani, hiszen minél több az utazás egy-egy hónapban, annál inkább a bérlet a költséghatékonyabb választás.

Felhívták ugyanakkor a figyelmet, a vármegye- és az országbérlet a feláras kocsikban, illetve vonatokon még a szükséges felár (pótjegy, helyjegy) megfizetésével sem használható utazásra. Hibrid vonatokban (ahol van IC- és expressz kocsi is), a vármegye- és országbérlettel kizárólag a nem feláras kocsikban lehet utazni. Az utasoknak ügyelni kell arra, hogy feláras vonaton, illetve kocsiban történő utazáshoz mindenképpen váltson menetjegyet, illetve a vonatra szükséges helyjegyet, pótjegyet ezután is.

Ahogy azt Lázár János építési és közlekedési miniszter minapi parlamenti felszólalásában bejelentette, várhatóan július elsejétől az InterCityken is lehet majd utazni az új díjtermékekkel. Szintén júliustól a zalaegerszegi helyi közlekedés során is érvényesek lesznek az új bérletek.

Borítókép: MÁV Zrt.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink