Megérezte a járvány hatásait az Erste is

Hírek Barát Mihály
Az egy évvel korábbinál jóval alacsonyabb, 12 milliárd forintos adózás utáni éredményt ért el az év első kilenc hónapjában az Erste Bank, ami döntő részben a pandémiás válság hatásaival magyarázható.

Meglátszik az Erste Bank idei első kilenc havi számain a koronavírus-járvány hatása – hangzott el a pénzügyi szolgáltató mai, online sajtótájékoztatóján. Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója közölte: a pénzintézet adózott nyeresége 12 milliárd forintot ért el 2020 első három negyedévében, ami bő 71 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi 41,8 milliárdtól. Ebben jelentős szerepet játszott, hogy a pénzügyi eszközök értékvesztése 20,6 milliárd forinttal rontotta az eredményt.

A nemzetközi könyvviteli szabványok (IFRS) szerint készített kimutatás alapján az első kilenc hónapban a működési bevételek – a korábbi folyamatos bővüléssel szemben – stagnáltak, és 110,8 milliárd forintot értek el. A működési eredmény 5,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól főleg a beruházások és az amortizáció növekedése miatt. A költség/bevétel arány (CIR) az időszak végére 50,2 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 47,3-ről. A nemteljesítő hitelek aránya (NPL-ráta) gyakorlatilag változatlan szinten maradt (2,6 százalékot ért el szeptember végén), ám az Ersténél arra számítanak, hogy jövőre, a moratórium kifutásával emelkedhet az arány.

Az ügyfélhitelek állománya 13,1 százalékkal, 1770,6 milliárd forintra emelkedett a szeptember végéig számolt egy évben, amelyben szerepet játszott a törlesztési moratórium hatása is. Az új htelszerződések összege viszont jelentősen, 17 százalékkal csökkent éves összevetésben, így 314 milliárd forintot tett ki. Az ügyfélbetétek állományánál látványos, 21,9 százalékos bővülést könyveltek el.

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – egy év alatt 18 százalékkal, 3435 milliárd forintra nőtt szeptember végére, ezen belül a befektetések aránya 58 százalék volt. A növekedéshez jelentős mértékben hozzájárult a fizetési moratórium bevezetése, valamint az, hogy a pandémiás helyzetben visszafogott fogyasztás nyomán gyorsan bővültek a betétállományok.

(Borítókép: Space_Cat, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink