Megépült Közép-Európa legnagyobb konferenciaközpontja

Hírek Figyelo.hu

Határidőre és költségtúllépés nélkül valósult meg a Hungexpo területén két év kezdődött beruházás, aminek eredményeként Budapest korszerű, XXI. századi technikával és színvonalon kialakított, nagy kapacitású konferencia központját alakították ki 55 milliárd forintból – írta meg a VG. A beruházás legnagyobb eleme a C épületben kialakított háromszintes kongresszusi központ, amiben több mint kétezer fő befogadására alkalmas plenáris ülésterem, és 24 különböző méretű szekcióterem, valamint 2500 négyzetméteres kiállítási csarnok kapott helyet.

A termek mindegyike több részre osztható és egybenyitható, a plenáris teremben süllyeszthető széksorokat és az ország legnagyobb led-falát szerelték fel.

Konferenciaközpont a Hungexpo-n
Fotó: Vémi Zoltán

A 90 százalékban állami költségvetési forrásból, 10 százalékban a francia üzemeltető cég, a GL Events finanszírozásában megvalósult fejlesztés során 50 ezer négyzetméternyi új épület készült el, és felújítottak 35 ezer négyzetméternyi meglévő csarnokot, 12 ezer négyzetméteren frissítették a zöldfelületet, és további ezer négyzetméteren zöldítettek.

A beruházás tervezője a Finta Stúdió, kivitelezője a KÉSZ Zrt. volt, a munkálatokat az Expo Park Kft. koordinálta.

A 2005-ben privatizált, majd 2016-ban újra állami tulajdonba került vásárváros területén 15-20 éven belül megtérülő közösségi beruházás valósult most meg, ami ebben a műfajban kivételes – válaszolta a gazdasági lap kérdésére Fürjes Balázs, a projekt kormányzati felelőse, aki a hétfői bejáráson elmondta azt is, hogy a Hungexpo területén az építkezésekkel párhuzamosan mindent felújítottak, épült négyezer új parkoló is, a következő évtizedekben már csak a közösségi közlekedési kapcsolatok javítása és kiépítése szükséges. Ez a villamoskapcsolat, és a metrómegállóhoz csatlakozó közvetlen buszjárat formájában valósulhat meg.

A világszínvonalú kiállítási- és konferenciaközpontot eredményező Hungexpo-beruházás a pandémia és az elmúlt 18 hónapos rendezvényipari kényszerszünet ellenére jól startol, a szereplők optimisták,

mert – mint azt Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója kérdésünkre kifejtette –, a kiállítói és vendégkörben végzett felmérésük szerint a célközönség körében több mint 80 százalékos az átoltottság,

hacsak nemzetközi utazási korlátozásokat nem hoz a negyedik hullám, már 2022-ben négy nagy orvosi konferenciát tartanak.

Konferenciaközpont a Hungexpo-n

A nagy befogadóképsságű, modrn technikával felszerelt, rendkívül rugalmasan és gyorsan átalakítható konferencia rész és kiállítóterületek miatt óriási érdeklődés övezi a budapesti komplexumot. A nyitórendezvény a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus volt, közben lezajlott egy egészségügyi kiállítás, a hétvégén nyit a vadászati és természeti világkiállítás, majd a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó A jövő évi vásárnaptár is folyamatosan bővül, a Hungexpo novembertől rendez újra saját kiállításokat.

A kormánybiztos úgy fogalmazott, hogy a Hungexpo-beruházás befektetés a jövőbe.

Budapest a pandémia előtt is rendkívül népszerű és keresett világváros volt, a konferenciaközponttal pedig jó eséllyel a régió legfontosabb vásárvárosává válhat, amihez megfelelő hátteret ad a modern és nagy kapacitású konferencia központ, ami több évtizedes hiányt pótol.