Megépülhet Zugló városközpontja

Hírek Pindroch Tamás
Hosszú évek várakozása után megépülhet a XIV. kerület új városközpontja. A terveket a Zaha Hadid Architects építésziroda készítette, a kivitelezéssel a Bayer Construct csoporthoz tartozó Bayer Property bízták meg.

A Bosnyák tér és a Rákos-patak közötti, csaknem hét hektáros területe 2022 elején kezdődik az építkezés, és várhatóan 2029-ig tart – közölte az ingatlanfejlesztő vállalat. A munkálatok hat ütemben zajlanak majd.

Sokorai István, a Bayer Property Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a teljes beruházás értéke körülbelül bruttó 250 milliárd forint.

Az első ütemben egyebek mellett megújul a Bosnyák téri piac, amely fölé Polgármesteri Hivatal és egy kerületi rendelőintézet épül, ez a szakasz a becslések szerint 5-6 milliárdba kerülhet majd.

A zuglói fejlesztésben a Bayer Property Zrt. felelős az ingatlanfejlesztési tevékenységért, ami magában foglalja teljeskörű projektmenedzsmentet, marketing, jogi és pénzügyi támogatást, illetve az ingatlanértékesítési tevékenységet is. A generálkivitelezési munkálatokat a Bayer Construct végzi.

A társaság nemzetközi tervpályázaton választotta ki a Zaha Hadid Architects építészeti és tervezőirodát,

amelynek a nevéhez több mint 70 lezárt projekt fűzödik, köztük a londoni olimpiára épült Aquatics Center, a Guangzhou, a MAXXI Művészeti Múzeum Rómában, a BMW Központi épülete Lipcsében, az Oxfordi Egyetem Investcorp épülete és a milánói CityLife városnegyed.

Gianluca Racana, a Zaha Hadid Architects igazgatója szerint az új városközpontban egyaránt megtalálhatóak lesznek a lakó-, az iroda-, a kereskedelmi- és szabadidős funkciók.

Már tervezik “Budapest kapuját”

A projekt hosszú éve húzódik:

a kerület jelenlegi polgármestere, Horváth Csaba már az ötödik zuglói polgármester, akinek asztalán hevernek a városközpont tervei.

A legfrissebb koncepciót az zuglói képviselő-testületnek múlt csütörtökön mutatták be. A testület elviekben egyetért a tervekkel, és felkérte Horváth Csabát a tervpályázati kiírás előkészítésére. A témáról november 23-án lakossági fórumot tartanak.

A Bosnyák téren egy 6-8 ezer négyzetméteres főtér létesül, innen sétálóutca nyílik, annak mentén helyezkedik majd el egy létesítményben az újonnan megépülő modern városháza, a korszerű szakrendelő intézet és a Bosnyák téri piac is. Az egész komplexum alatt mélygarázs segíti majd a kényelmes parkolást. Az Önkormányzat megbízásából az elképzeléseiről a Lima Design Kft. készített kész koncepciót és látványterveket.

A már idézett Bayer Construct a Bosnyák tér mögött külön, magánberuházásában végzi a fejlesztést. Ez a rész is egységet képez majd a megújuló főtérrel. Itt épülne meg egy új városnegyed parkokkal, bevásárló-utcával, ahol a sétányról közelíthetők meg az üzletek. A Csömöri út mentén irodaépületek épülnek, a Bosnyák utca felőli részen lakóházak. Ennek a terveit készítette a már ugyancsak idézett Zaha Hadid Architects.

Központi pályaudvarrá változtatják a Nyugatit

(Borítókép: A városközpont látványterve Fotó: zuglo.hu)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink