Megemelte az idei hiánycélt a kormány, de még így is alacsonyabb lesz a tavalyinál

Hírek VG
Varga Mihály pénzügyminiszter megszólalásával vette kezdetét a Joint Venture Szövetség rendezvénye Budapesten.

A kormány a magasabb hiánycél ellenére sem nyúl bele a költségvetési folyamatokba – mondta a Világgazdaságnak Varga Mihály pénzügyminiszter a Joint Venture Szövetség által szervezett eseményen annak kapcsán, hogy a Pénzügyminisztérium közölte, hogy a várakozásoknál rosszabbul alakuló áfabevételek miatt megemeli a hiánycélt, így a költségvetési törvényben rögzített 3,9 százalék helyett 5,2 százalékra növeli annak mértékét.

Az elhúzódó orosz–ukrán háború és a nyomában járó brüsszeli szankciós politika kedvezőtlen világgazdasági környezetet és energiaválságot eredményezett. A költségvetés a rendkívüli kiadások mellett is garantálja a nyugdíjak értékének megőrzését, a családtámogatások és a rezsivédelem fenntartását.

A jelentősen megnövekedett kiadásokra tekintettel a kormány 5,2 százalékra módosítja az idei évi GDP-arányos hiánycélt, amely 1 százalékpontos javulást jelent a tavalyi deficit képest.

A kialakult, veszélyes nemzetközi helyzet rendkívüli terhet ró a magyar költségvetésre is. A rezsivédelem magas költségein túl megnövekedett kiadást jelent, hogy egy háború közvetlen közelségében a magyar honvédelmi kiadások már az idei évben is elérik a GDP 2 százalékát.

Emellett Magyarország évek óta kéri az Európai Bizottságtól az uniós határok védelmére fordított határvédelmi költségek megtérítését, amelynek összege eléri a 650 milliárd forintot.

Amennyiben a Bizottság eleget tenne Magyarország jogos kérésének, a hiány mértéke közel 1 százalékkal lenne alacsonyabb. Emellett tovább bővítené a magyar költségvetés mozgásterét, ha az Európai Bizottság utalná a Magyarországnak jogosan járó uniós támogatásokat.

A cikk teljes terjedelemben a Világgazdaság oldalán olvasható

Címlapkép: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink