Megduplázódott az iszlamista terrortámadások száma az EU-ban

Hírek
Az Europol, az Európai Unió határokon átívelő rendőri szervezetének legfrissebb jelentéséből derült ki, hogy 2017-ben a 2016-os 142-ről 205-re nőtt a megvalósított terrorcselekmények és merényletkísérletek összesített száma - írja a 888.hu. A legfélelmetesebb, hogy az iszlamista terrorcselekmények száma több mint a duplájára nőtt, 13-ról 33-ra. 

Az Europol A terrorizmus helyzetéről és trendjeiről szóló éves jelentéséből (TE-SAT) kiderül, hogy 9 uniós országban, összesen 205 terrortámadás – tervezett, sikertelen, vagy végrehajtott – volt. Ez hatalmas ugrás a 2016-os 142 esethez képest. Ráadásul ezek közül 33 dzsihadista terrortámadás volt. Ezen akciókkal összefüggésben összesen 975 embert tartóztattak le, akiknek döntő többsége iszlamista terrorizmus miatt került gyanúba, illetve elfogásra. 

Összesen 68-an haltak meg és további 844-en sérültek meg európai terrortámadásokban 2017-ben, míg 2016-ban 142 ember halálát okozták terroristák, de szerencsére csak 379 áldozatnak okoztak sérüléseket. Ebből következtetett arra az Europol, hogy a terrortámadások emelkedése ellenére, csökken azok “sikeressége”. Nem meglepő módon 2017-ben a terrortámadások során megölt 68 emberből 62-vel iszlamista szélsőségesek végeztek. 

A statisztikákból kiderül az a vérlázító adat is, miszerint az EU-ból származó 5000 ember közül – akik elutaztak a Közel-Keletre, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljanak – már 1500-an “hazatértek”. Főként Belgium, Németország és az Egyesült Királyság ez a bizonyos “haza”. Az uniós rendőrségi szervezet azt is kiemeli, hogy ezek az Iszlám Állam által kiképzett harcosok- akik hadi tapasztalattal is rendelkeznek – különösen veszélyesek képzettségük és a kegyetlenségük miatt. 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink