Megduplázódott a sikeres újraélesztések száma

Hírek
A legfrissebb adatok szerint két és fél év alatt csaknem duplájára emelkedett a sikeres újraélesztések száma az Országos Mentőszolgálatnál – közölte a szervezet.

A közleményben azt írták: míg 2016 első félévében 575 esetben sikerült visszaadni a beteg életét gyors helyszíni beavatkozással, addig 2019 első félévében már 1009 ilyen esetet regisztráltak.

Az Országos Mentőszolgálat hozzátette, a féléves időszakban előforduló mintegy ötezer hirtelen szívmegállásos esetnél a megkezdett újraélesztések száma is megkétszereződött (2335-ről 4653-ra nőtt), vagyis a nagyobb esély nagyobb sikerszámot produkált.

A mentőszolgálatnál úgy vélik, az elmúlt két év feltűnő eredményeinek hátterében a mentők új szakmai és kommunikációs stratégiája állhat, amelynek része a telefonos újraélesztési protokoll kötelező alkalmazása, új szakmai eljárásrendek bevezetése, a Szív City közösségi életmentő applikáció elindítása, az országos defibrillátortérkép megalkotása és a laikusok számára indított "Hősképzés" szemléletformáló hatása is.


Az elsősegélynyújtást és az újraélesztést játékosan tanító interaktív flipper a bemutatóján az V. kerületi Empathy Cafe & Bistróban 2019. május 7-én. Az eszközt a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete fejlesztette ki. (MTI/Illyés Tibor)

 

Borítófotó: Újraélesztési Guinness-rekordkísérlet résztvevői a Testnevelési Egyetemen 2013. október 25-én. Az egyszerre, egy helyen végrehajtott újraélesztésrekordkísérletén több mint kétszáz budapesti és negyven szombathelyi középiskolás sajátította el a reanimáció fogásait az Egészségügyért Felelős Államtitkárság kezdeményezésére, az Egészségkommunikációs Központ, Országos Mentőszolgálat, Szombathely városa és a Semmelweis Orvostudományi Egyetem közreműködésével. (MTI Fotó: Mohai Balázs)