Megduplázódott a külkereskedelmi többlet januárban

Hírek figyelo.hu

Januárban 855 millió euró volt a termék-külkereskedelmi forgalom többlete, ami 443 millió euróval haladja meg 2020 azonos időszakit – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből.

A kivitel 3,1 százalékkal, a behozatal 7,2 százalékkal múlt alul az egy évvel korábbit.

Decemberhez képest 3 százalékkal nőtt az export, míg az import 1,8 százalékkal mérséklődött.

A gépek és szállítóeszközök 2020. januári áron számított kivitele 5,3, behozatala 5,6 százalékkal mérséklődött. A közúti jármű exportja közel negyedével, importja közel ötödével elmaradt az előző év azonos időszakitól. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportforgalma közel hetedével, importforgalma kismértékben csökkent. Az árufőcsoport importoldali csökkenését nagymértékben ellensúlyozta a híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék forgalomnövekedése, miután több mint tizedével meghaladta a 2020. januárit. Az exportoldali mérsékelt csökkenéshez a villamos gép, készülék és műszer pozitív forgalomváltozása járult hozzá, ami tizedével bővült. Ez az árufőcsoport a teljes export volumenváltozásához a kivitel esetében 2,9, a behozatal esetében 2,8 százalékponttal járult hozzá.

A feldolgozott termékek exportja 1,8 százalékkal nagyobb, importja 5,4 százalékkal kisebb lett.

A mindkét oldali forgalomváltozást döntően a gyógyszer, gyógyszerészeti termék forgalma, a behozatali oldali csökkenést pedig a műanyag-alapanyag forgalma is befolyásolta.

A feldolgozott termékek az exportban az árufőcsoportok közül egyedüliként mérsékelték a teljes forgalom csökkenését (0,6 százalékponttal), az importban ugyanakkor 2 százalékponttal növelték a mérséklődés ütemét.

Az energiahordozók exportja 3,4, importja 29 százalékkal kisebb lett az előző év azonos időszakinál. A mindkét oldali volumencsökkenés a kőolaj és kőolajtermék forgalomváltozásával magyarázható, miközben az importban a természetes és mesterséges gáz, az exportban pedig a villamos energia forgalmának csökkenése is meghatározó volt. Az energiahordozók a teljes importcsökkenés ütemét 1,6 százalékponttal gyorsították.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 5,1, a behozataláé 9,9 százalékkal csökkent.

Ezt mindkét oldalon a hús és húskészítmény forgalomváltozása eredményezte, ezenkívül az importban a zöldségféle és gyümölcs, valamint a gabona és gabonakészítmény forgalmának visszaesése is befolyásolta.

Az utóbbi árufőcsoport által realizált volumencsökkenés a teljes forgalom mérséklődéséhez az exportban 0,4, az importban 0,6 százalékponttal járult hozzá.

(Borítókép: Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinából álló újabb szállítmány megérkezik a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyére 2021. március 4-én. (MTI/Máthé Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink