Megbukott a román kormány, átment a bizalmatlansági indítvány

Hírek
Nyolc szavazattal többet kapott az abszolút többséget jelentő 233-nál az a bizalmatlansági indítvány, amelyet saját kormánya, a Grindeanu-kabinet ellen nyújtott be a Liviu Dragnea vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) és szövetségese, a Calin Popescu Tariceanu által alapított balliberális ALDE.

Titkos szavazást kellett volna tartani a bukaresti alsó- és felsőház együttes ülésén, de a kormánykoalíció képviselőit előzőleg frakcióülésen kötelezte Dragnea pártelnök, hogy láthatóan szavazzanak. Nem mindenki mutatta meg, és volt aki vállalta, hogy Sorin Grindeanut támogatja, de nagy valószínűséggel a bizalmatlansági indítvány elfogadásához a nem magyar nemzetiségek képviselőinek (összesen 17-en vannak) szavazatai kellettek. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem szavazott, miután a segítségét kérő PSD-ALDE koalíció kihátrált a magyarság jogköreit szélesítő egyezségből az óriási nacionalista hangulatkeltés hatására. A jobboldali ellenzék nem szavazott vagy nem vett részt a parlamenti ülésen.

A megbuktatott Grindeanu-kabinet mostantól ügyvezető kormányként dolgozik. A következő miniszterelnököt Klaus Johannis államfőnek kell kineveznie, ő hétfőre hívta konzultációra a parlamenti pártokat. A román alkotmány szerint az államfő megvizsgálja, hogy megvan-e a parlamenti többség egy új kormány felállításához, de jelen esetben egyáltalán nem biztos, hogy egyből kinevezi majd a PSD-ALDE koalíció kormányfő-jelöltjét, mérlegelési joga annyira erős, hogy a tavaly decemberi választások után a győztes szociáldemokraták jelöltjét, Liviu Dragnea bizalmasát, a török származású Sevil Saideh asszonyt visszautasította. Ezután fogadta el a most leváltott Sorin Grindeanu jelöltségét.       

Ezek is érdekelhetnek

További híreink