Megakadtak a fúziós tárgyalások az UniCredit és a Commerzbank között

Hírek D. Gy.
A német és az olasz nagybank egyesülése végre meghozhatta volna az áttörést az európai bankpiacon, elindíthatott volna egy határokon átívelő konszolidációs folyamatot, amelynek során létrejöhettek volna olyan gigabankok, amelyek legalább valamennyire fel tudnák venni a versenyt tőkeerősebb amerikai szektortársaikkal.  Az orosz-ukrán háború azonban közbeszólt.

Az UniCredit és a Commerzbank esetében ez úgy nézett volna ki, hogy először az olasz bank német leánya, a HypoVereinsbank fuzionált volna a Commerzbankkal. Így Németország második legnagyobb pénzintézete jött volna létre, 785 milliárd euró eszközértékkel, ezer fiókkal és 48 ezer alkalmazottal. A Hypo, amelyet az olaszok 2005-ben vásároltak meg, erős bázisokkal rendelkezik Bajorországban és Hamburg környéként. A Commerzbank egyesítésére egy másik pénzintézettel már több komoly erőfeszítés is történt, a német állam erősen szorgalmazott egy fúziót a Deutsche Bankkal, ez azonban 2019-ben meghiúsult.

Andrea Orcel, az UniCredit, és Manfred Knof, a Commerzbank vezérigazgatója a Financial Times értesülései szerint az idei év elején találkoztak volna, hogy megbeszéljék a részleteket – ekkor azonban beütött az Ukrajna elleni orosz invázió. Az olasz bankcsoport erős kitettségekkel rendelkezik Oroszországban, így erőfeszítéseit a háborús helyzet kezelésére, a szankciókra kényszerült fordítani, kénytelen volt átmenetileg leállítani a német bankkal folytatott fúziós megbeszéléseket. Az UniCredit döntött arról, hogy felszámolja oroszországi érdekeltségeit, a legrosszabb forgatókönyv szerint 5,3 milliárd euró veszteséget szenvedve el ezen.

Az európai bankok helyzete jelentősen javult az idei év elején, az elszálló infláció nyomán felerősödtek a kamatemelési várakozások. Ez többnyire kedvező a pénzintézetek számára, a betétek és a hitelek kamata közötti különbség nő (a hitelkamatokat gyorsabban emelik, mint a betéti kamatokat), javul a banküzemen elérhető nyereség. A piac díjazta is ezt, mindkét bank árfolyama emelkedett. A háború azonban közbeszólt, az invázió kezdete óta az UniCredit árfolyama több mint 30, a Commzerbank kurzusa 26 százalékkal zuhant. Az európai bankokból kiszálltak az amerikai nagybefektetők, a Capital Group nevű intézményi befektető például megszabadult a Commerzbankban, a Deutsche Bankban, illetve a Barclaysban meglévő tulajdonrészétől. Az amerikai alapkezelő korábban az UniCredit legnagyobb részvényese volt, tulajdoni hányadát azonban a múlt héten 6,8 százalékról 4 százalék alá csökkentette.

Az EU és az Európai Központi Bank (EKB) régóta szorgalmazza a fúziók beindulását a széttöredezett európai bankpiacon. A piaci szereplők azonban arra hivatkoznak, hogy nehéz teljesíteni az uniós tőkemegfelelési követelményeket és az országonként eltérő, bonyolult bankszabályozás is nehezíti az ilyen irányú törekvéseket.

A Commerzbankban a német állam 15 százalék tulajdonrésszel rendelkezik, a 2008-as pénzügyi válság során kénytelen volt egy 23 milliárdos tőkeinjekcióval megmenteni a pénzintézetet. (Ebből 5 milliárd hitelgarancia volt.) A német bank hosszú éveken keresztül kínlódott költségszintje lefaragásával, végül egy részvényesi “lázadás” után tavaly év elején kinevezték Manfred Knofot vezérigazgatónak. Feladata a nyereségtermelő képesség helyreállítása volt. Az idei első negyedévben a bank nettó profitja a tavalyi azonos időszak duplájára, 298 millió euróra emelkedett.

Az UniCredit már 2017-ben megkereste a németeket, s három évvel ezelőtt el is készített egy ajánlatot. Az eredeti terv az lett volna, hogy az olaszok vásárolnak egy jelentős részvénycsomagot a Commerzbankban, majd egyesítik a Hypoval. Az egyesített pénzintézet székhelye maradt volna Németország, az UniCredité pedig Olaszország, megtartotta volna a milánói tőzsdei jelenlétet is, ahogy a Commerzbank is maradt volna a frankfurti tőzsdén. Azóta azonban a német pénzintézet kapitalizációja 9 milliárd euróról 7,8 milliárdra csökkent, az UniCredit piaci értéke pedig a három évvel ezelőttihez képest egyharmadával, 21 milliárd euróra apadt.

Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink