Megakadt az egyeztetés az új amerikai gazdaságélénkítő csomagtervről

Hírek MTI

Pénteken délután megszakadt az egyeztetés az új gazdaságélénkítő csomagtervről az amerikai kongresszusban, elemzők arra számítanak, hogy Donald Trump amerikai elnök rendelettel orvosolhatja a helyzetet.

A kongresszusi politikusok és a kormányzat képviselői az új, 3400 milliárd dollárosra tervezett gazdaságélénkítő csomagterv általános elveiben egyetértettek,

ám néhány részletkérdésben kibékíthetetleneknek bizonyultak a nézetkülönbségek.

A pénteki tárgyalások után Nancy Pelosi demokrata párti házelnök leszögezte, hogy a két párt és a kormányzat képviselői „nagyon messze vannak” a megállapodástól, Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője pedig „elkeserítőnek” nevezte a kudarcba torkollott tárgyalásokat.

Mark Meadows, a Fehér Ház kabinetfőnöke és Steve Mnuchin pénzügyminiszter közölte: azt javasolja majd Donald Trump elnöknek, hogy a kongresszusi politikusok megállapodása híján ő cselekedjék a koronavírus-járvány miatt nehéz anyagi helyzetbe került amerikaiak megsegítésére, és elnöki rendelettel oldja meg a helyzetet.

A demokrata törvényhozók készen álltak volna akár a csomagterv végleges összegének csökkentésére is, de ragaszkodtak a tagállami kormányoknak és a helyi önkormányzatoknak nyújtandó anyagi segítséghez, továbbá a járvány miatti munkanélküliségi gyorssegély összegének fenntartásához és a segélyezettek körének bővítéséhez.

Ez az eddig folyósított heti 600 dolláros segítség további folyósítását jelentené.

A republikánusok és a kormányzat képviselői ebbe nem egyeztek bele, heti 400 dolláros munkanélküliségi gyorssegélyt fogadtak volna el, illetve elutasítják, hogy a városokat és tagállamokat ebből a gazdasági csomagból támogassák. Érvelésük szerint a demokraták ezzel csak a járványtól függetlenül is rosszul vezetett és rosszul gazdálkodó, demokrata párti irányítású tagállamokat és városokat akarnák „kimenteni”.

Steven Mnuchin pénzügyminiszter közölte: „új javaslatokat” vár a demokrata politikusoktól. Donald Trump elnök a Twitteren azt írta: „Pelosit és Schumert csak a rosszul vezetett demokrata párti városok és tagállamok kimentése érdekli. Ennek semmi köze a kínai vírushoz”.

A kongresszus március óta már több gazdaságélénkítő csomagról fogadott el törvényt, összesen mintegy 3000 milliárd dollár értékben.

Borítókép: Eva HAMBACH / AFP

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink