Még volt egy kis „szufla” a kiskereskedelemben

Hírek Hőnyi Gyula
Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 3,3, naptárhatástól megtisztítva 2,4%-kal haladta meg az előző év azonos időszakát. Augusztusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,4 százalékkal csökkent, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 18,4 százalékkal emelkedett az értékesítés.

A kiskereskedelmi forgalom volumene az év első nyolc hónapjában 8,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képes. A KSH most közzétett adatai szerint az augusztus meglehetősen gyenge volt az élelmiszer kereskedelemben, sőt a több árufőcsoportban sem remekelt. A növekedés, mint az eddigi hónapban jellemzően üzemanyag eladás vezérelt volt, magyarán a növekedést ennek a terméknek az értékesítése adta.

Az augusztus jellemzően nem a legjobb kiskereskedelmi hónap, hiszen a nyaralások miatt a vásárlók elsősorban az élelmiszer jellegű termékekre koncentrálnak, az iparcikkek és a ruházat ebben az időszakban mellékessé válnak. Ennek tükrében figyelmeztető jel, hogy az élelmiszer forgalom most visszaesett a tavaly augusztusi értékekhez képest. Ennek egyik hatása az infláció és az abból eredő tudatos vásárlás. (Kizárólag azt vásárolnak a vevők, amit felírtak a bevásárló listára.) A dolog érdekessége, hogy az augusztusi élelmiszer forgalmat nagyban befolyásolja az ide érkező külföldiek költése. Turistából augusztusban nem volt hiány, de a jelek szerint ők sem akartak az élelmiszer boltokban kiköltekezni.

Jól látható a piacon, hogy az élelmiszer kereskedők igyekeznek akciósan értékesíteni, de ezeket közel sem kommunikálják olyan erősen, mint a korábbi években. Ez, illetve a KSH adatai egy szerényebb következő negyedévet vetítenek előre a kiskereskedelemben. Nagy kérdés milyen volt a szeptember, amely jellemzően a beiskolázásról szól. Ebben az időszakban nagy szerep jut az iparcikkeknek. Ha ott növekedés (más szóval poraktivitás) mutatkozik, a kereskedők is „megtolhatják” akciókkal a novembert, illetve a decembert. Ám ha nem, akkor a jelenlegi kiskereskedelmi volumen növekedési ütem az év utolsó hónapjaira elfogy. Információink szerint az üzemanyag értékesítés sem olyan lendületes már, mint az év első felében. Vagyis az adatokat egyre kevésbé húzza majd ennek a terméknek az értékesítése.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink