Még sosem kerestek ennyit az amerikai tőzsdei cégek vezérei

Hírek vg.hu
Főként a technológiai vállalatok, a pénzügyi cégek, a médiabirodalmak és a szórakoztatóipar reprezentánsai hasítottak, míg a vakcinagyártóknál látványosan leolvadtak a vezetői juttatások. A vezérigazgatók jövedelme döntően a részvényopcióktól függött, a bérek és bónuszok összege nem változott tavaly.

A széles piacot leképező S&P 500 vállalatvezetőinek fele legalább 15,7 millió dollárt keresett, ami rekord a vezérigazgatók mediánfizetésében. Tavaly ez a mutató 14,5 millió dollár volt. Főként a részvényjuttatások értékét duzzasztó tőzsdei rali dagasztotta a menedzseri jövedelmeket. Tavaly nem volt ritka az 50 millió dolláros éves vezérigazgatói kereset sem.

Tavaly a legtöbb felső vezető legalább 9 százalékos emelést kapott az előző évhez képest, de minden negyedik legelább 25 százalékot. És a legtöbb vállalat legalább 13 százalékos éves részvényesi hozamot ért el – derült ki a MyLogIQ elemzéséből. A 25 legjobban kereső vezérigazgató közül nyolc technológiai céget vezet, míg öt-öt pénzügyi vállalatot, médiacéget vagy szórakoztatóipari vállalatot.

A legjobban fizetett Hock Tan (Broadcom) 162 millió dollárt kap a tavalyi évre, de ehhez még öt évig maradnia kell a munkahelyén, s a részvényárfolyamnak 2025 októbere után el kell érnie bizonyos célokat. A második helyezett Nikesh Arora (Palo Alto Networks) fizetése összesen 151 millió dollárt tett ki tavaly, főként részvények formájában. Míg a harmadik Steven Schwarzman (Blackstone) tavaly 120 millió dollárt keresett, miközben a vállalat 83 százalékos teljes hozama megelőzte az amerikai vagyonkezelőket.

A vezetői fizetések döntő részét továbbra is a részvényjuttatások képezik, s ezek az opciók általában árfolyam-emelkedéshez és működési célokhoz kötöttek.

Tavaly a vezetői bérek és bónuszok mediánja változatlan maradt, továbbra is 3,8 millió dollár. Szerény a különbség a tőzsdén jól és rosszul teljesítő cégek vezetői juttatásai között. A tőzsdén ágazati összehasonlításban legrosszabbul teljesítő 20 százalék vezérigazgatóinak medián teljes fizetése 14,6 millió dollár volt, miközben a legjobban teljesítő 20 százalék vezérigazgatói 15,7 millió dollárt kaptak.

A tőzsdén a 25 legrosszabbul teljesítő vállalat közel egyharmada az egészségügyi szektorban működött, köztük hat gyógyszeripari vagy biotechnológiai vállalat. És négy közműcég is ebbe a körbe tartozott.

Vakcinagondok

Látványosan olvadtak a világjárvány vakcinagyártóinak vezetői juttatásai. A Pfizer azt mondta, hogy tavaly nem fizetett bónuszokat a felső vezetőknek, miután a Coviddal kapcsolatos termékek iránti gyenge kereslet miatt a vállalat nem érte el a pénzügyi célokat. A 17,5 millió dolláros tőkejuttatás, amely Albert Bourla vezérigazgató tavalyi teljes fizetésének nagy részét tette ki, célja, hogy elismerje vezetői képességeit, és ösztönözze őt arra, hogy hosszú távú stratégiára összpontosítson. A Covid-vakcinagyártó Moderna tavaly összesen 17,1 millió dolláros fizetést adott Stéphane Bancel vezérigazgatónak, beleértve a 12,5 millió dolláros részvény- és opciós díjakat. Ezeknek a díjaknak az értéke 42 százalékkal, 7,3 millió dollárra csökkent az év végén. Emellett a korábbi években a Bancelnek odaítélt részvények értéke mintegy 167 millió dollárral csökkent tavaly.

 

A cikk itt található.

Címlapfotó: Hock Tan 162 millió dollárt kap a tavalyi évre. AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink