Még mindig vírusos az amerikai gazdaság

Hírek Dózsa György
San Diegoban az egyik Starbucks kávézóban egy barista kilencvenezer dollárnyi adományt kapott ismeretlenektől, mert megtagadta a kiszolgálást egy hölgytől aki maszk nélkül rendelt. A kávépincér az esetet, a tajtékzó, rendőrséggel fenyegetőző hölgyet rögzítette, majd a felvételt a Facebookon közzétette. Rokonszenvezők nyomban gyűjtést indítottak, amely váratlanul nagy adományhoz juttatta az egyébként szegény sorsú, latin-amerikai gyökerű gyermektánc-tanárt, aki álláslehetőségek híján, az ínséges időkre tekintettel szegődött el a kávézó lánchoz.

Ez a kis történet is utal arra a hatalmas munkanélküliségi hullámra, amelyet a vírusválság generált az USA-ban. Igazolja, hogy rossz helyzetben vannak a kisvállalkozók, az önálló, egyszemélyes vállalkozások. Az USA Statisztikai Hivatala (USCB) július elején közölte, hogy az egyszemélyes vállalkozások-vállalkozók 13,9 százaléka kénytelen igénybe venni az ingyenkonyhákat.

Arányaiban az amerikai munkanélküliség ugrott fel talán a legnagyobb mértékben (a háromszorosára) a fejlett ipari államok közül. Hatalmas nyomás éri az amerikai döntéshozókat több oldalról is. A COVID-19 járvány tombol, az USA magasan vezeti a fertőzöttségi, halálozási listát. A túl korai újranyitással gócpontok ezrei alakultak ki, ezek megfékezése szinte lehetetlennek látszik. A BLM tüntetés hullámai már-már polgárháborús állapotokat teremtenek az USA egyes körzeteiben, a tiltakozók figyelmen kívül hagyják a vírushelyzet-kezelés elemi szabályait, a távolságtartást, maszkviselést. De talán a legsúlyosabb probléma a munkahelyek tömeges megsemmisülése. Az amerikai lakosság tekintélyes részének elfogytak a tartalékai, több tízmillióan elvesztették munkájukat, nincs bevételük.

Amerika öt hónap múlva elnököt választ. Donald Trump esélyei a második elnöki ciklusra nagymértékben csökkentek. Az USA Today/Suffolk július elején publikált közvélemény-kutatási adatai Joe Biden 12 százalékos vezetését jelzik (53 százalék, szemben Trump 41 százalékával). Ugyanakkor a Trump szavazótábor elkötelezettsége, szavazási hajlama csaknem kétszerese a Bident támogató demokratákénak – ami igen fontos a voksolók számát illetően. A republikánusok abban bíznak, hogy a fekete szavazók közül kevesen mennek majd el Bident támogatni, Trump továbbá számít arra is, hogy a televíziós vitákban lemossa a magát gyakran nehezen kifejező, kissé szenilisnek tűnő Bident.

További részletek és a teljes cikk a Figyelő 2020/28. számában olvasható
(Borítókép: Reuters / Mike Segar)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink