Még mindig van szufla az építőiparban

Hírek VG
Októberben 20,5 százalékkal, az első tíz hónap összességében pontosan 27 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene, értéke így meghaladta a 3,5 ezer milliárd forintot – jelentette a KSH pénteken.

Papírforma, azaz a várakozások szerint alakult az építőipar teljesítménye októberben is, ami erőteljes konjunktúrát tükröz változatlanul. Mindkét építményfőcsoport termelése bővült ugyanis októberben, amikor az ágazaté összességében 20,5 százalékkal, ezen belül az épület építési alágazat mutatói 18,8 százalékkal, az egyéb építményeké 22,3 százalékkal haladták meg az előző év októberi volument.

A KSH pénteki gyorsjelentése a nyers adatokra támaszkodva azt tükrözi, hogy a szezonálisan és munkanap hatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése a szeptemberihez mérten 3,2 százalékkal nőtt,

és az első tíz hónapban összességében 27 százalékkal haladta meg a 2018-as bázist.

Az október végi szerződésállomány volumene ugyanakkor 10,1 százalékkal elmaradt a 2018. október végitől, dacára annak, hogy az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 40,6 százalékkal nőtt, miután az egyéb építményeké viszont 21,7 százalékkal csökkent.

Októberben az építőipari vállalkozások által megkötött új szerződések volumene 2,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötötteké 2,8 százalékkal csökkent, miközben az egyéb építmények építésére vonatkozóké 8,5 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál.

Az idei évre 4 ezer milliárd forintot meghaladó termelési értéket,

és 25 százalék körüli növekedést várnak az ágazattól, ami az első tíz hónap 3,5 ezer milliárd forintos teljesítménye, és eddigi 27 százalékos növekedése alapján minden esély megvan.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink