Még mindig óriási az élelmiszerpazarlás mértéke

Hírek
Üzleti érdek is, hogy erre a problémára közösen megoldást találjunk – mondta a Figyelő konferenciáján a Tesco-Global Áruházak Zrt. ügyvezető igazgatója.

Azt várják tőlünk, hogy korrekt, fair módon kereskedjünk, ne csak elvegyünk a társadalomtól, hanem adjunk is neki – fogalmazott Pártos Zsolt, a Tesco-Global Áruházak Zrt. ügyvezető igazgatója a Figyelő „Agrárpiac: az aranytartalék” című konferenciáján. Előadásában kiemelte, hogy a kiváló minőség mellett nagyon fontos a fenntarthatóság kérdése is.

Két fontos területet emelt ki: 

  • az egyik az élelmiszerpazarlás kérdése, 
  • a másik pedig a csomagolás újrahasznosításának a kérdése.

Céljuk, hogy minél kényelmesebbé tegyék a vásárlást, de mindezt úgy, hogy ne terheljék túl a környezetünket.

A Földön mintegy 8 milliárd emberből 1 milliárd éhezik, további 1 milliárd pedig nem jut megfelelő minőségű, mennyiségű táplálékhoz, miközben majdnem 2 milliárd túlsúlyos ember van – mondta az ügyvezető igazgató.

Ha csak az Európai Unió tagállamait nézzük, éves szinten 100 millió tonna élelmiszert dobnak ki, Magyarországon pedig körülbelül évi 1,8 millió tonna élelmiszer-felesleg keletkezik.

Szerinte üzleti érdek is, hogy erre a problémára közösen megoldást találjunk.

Rengeteg élelmiszerhulladék keletkezik

Elmondta, hogy cégük vállalta, csökkentik az általuk termelt élelmiszer-hulladékot, ezért a Tesco csatlakozott az ENSZ fenntarthatósági céljához, amely azt tűzte ki, hogy 2030-ra a felére csökkenti a termőföldektől az asztalig keletkező élelmiszer-felesleget. Ugyanis globálisan évente körülbelül 1,3 milliárd tonna az emberi fogyasztásra szánt élelmiszer vész el vagy válik hulladékká, mielőtt a termelőktől a fogyasztók asztalára kerülne.

A célkitűzésükkel kapcsolatban elmondta, hogy 35 százalékkal, 15 ezerről 10 ezer tonnára sikerült csökkenteniük a keletkező hulladék mértékét. A  Tesco 2007 óta lép fel az élelmiszerpazarlás ellen, kampányuk révén eddig több mint 46 millió adag ételt adományoztak.

További céljaik között megemlítette, hogy 2020-ra minden áruházuk részt fog venni az élelmiszer-pazarlás elleni programjukban – felére kívánják csökkenteni a pazarlás mértékét. 2025-re pedig teljesen újrahasznosítható csomagolást terveznek bevezetni a saját márkás termékeiknél.

(Borítókép: Pártos Zsolt, a Tesco-Global Áruházak Zrt. ügyvezető igazgatója a Figyelő konferenciáján / Fotó: Kallus György)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink