Még mindig napi félmillió liter bányavíz ömlik a Sajóba

Hírek Moszkovits János

A felvidéki magyar egységpárt, a Szövetség kedden egy 11 ezer aláírással ellátott petíciót adott át a pozsonyi környezetvédelmi minisztériumban a hónapok óta tartó folyószennyezés miatt, írja a ma7.sk hírportál.

A párt három vezetője, Forró Krisztián elnök, Sólymos László, a párt országos tanácsának elnöke, volt környezetvédelmi miniszter és Orosz Örs polgárjogi aktivista, a párt Összefogás platformjának az elnöke az épület előtt tartott sajtótájékoztatójukon elmondták: ez egy újabb próbálkozás, hogy jobb belátásra bírják Ján Budaj tárcavezetőt, mert az eddigi figyelmeztetések eredménytelennek bizonyultak.

Sólymos László volt szakminiszter hangsúlyozta: a tárcánál szerzett tapasztalata alapján semmilyen okot nem tud megnevezni egy ilyen késedelem magyarázatára, szerinte Ján Budaj alkalmatlansága a magyarázat.

Forró Krisztián pártelnök azt mondta: a miniszter az elmúlt negyedévben több nemzetközi úton vett részt, konferenciákat nyitott meg, mindenre volt ideje, de arra nem, hogy a dél-szlovákiai környezeti katasztrófa helyszínére kiszálljon.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a Sajó szennyezése ügyében a környezetvédelmi és a gazdasági minisztérium még mindig egymásra mutogat, nyilvánosan üzenget egymásnak, hogy melyik intézménynek lenne feladata a probléma kezelése.

Június elején már kezdődtek elhárítási munkák, amivel csak a szennyeződés kétharmadát terelik el, figyelmeztetett Orosz Örs, aki májusban a folyóból felszivattyúzott egy köbméter vörös vizet, Pozsonyba szállította, és fellocsolta vele a szaktárca épülete előtti kövezetet. A hatságok csak ezután léptek, miközben február óta tudták, hogy a bezárt szideritbányából több tonna fémvegyület került a folyó vizébe.

Forró Krisztián félrevezetőnek nevezte környezetvédelmi minisztérium kommunikációját, amely úgy állítja be a helyzetet, mintha az már megoldódna.

A felvidéki magyar párt vezetői arra is emlékeztettek, hogy a szlovákiai politikai szereplők közül szinte csak a Szövetség foglalkozik érdemben és folyamatosan a megoldás kikényszerítésével.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink