Még mindig bajok vannak Martin Schulz emlékezetével

Hírek
A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke a Bild című lapnak nyilatkozott. Mit ad Isten, megint csak Orbán Viktorral kapcsolatban tudta “okosságait” fejtegetni. Ezúttal a CSU szokásos év eleji tárgyalásán való részvétele verte ki a biztosítékot a német politikusnál.  

Horst Seehofer bajor miniszterelnök invitálását elfogadva látogatott el pont ma, a CSU bajoroszági tanácskozására Orbán Viktor. A Seeon kolostorban összegyűlt bajor kormánypárt hagyományos tanácskozása különösen fontos, hiszen most jönnek a koalíciós tárgyalások a CDU, CSU és SPD között. Különösen annak a függvényében, hogy 52%-ra emelkedett azoknak az aránya Németországban, akik szerint rossz, vagy kevésbé jó lenne, ha ismét a CDU/CSU és az SPD kormányozna nagykoalícióban.

Martin Schulz pedig nem köntörfalazott véleményével. Szerinte: “megengedhetetlen, hogy miközben néhány európai uniós tagállam, mint Németország nagy erőfeszítéseket tesz, mások egyetlen menekültet sem hajlandóak befogadni”. Schulz hiába került ki a brüsszeli bürokraták árnyékából, s csöppent vissza a német politikába és a valóságba, nem változott az álláspontja. Lehetett arra gondolni, hogy Brüsszelből utasítgatva nem látja az országára nehezedő problémákat, de nem erről van szó. A zürichi alkalmazott tudományok egyeteme kimutatása alapján elmondható, hogy 2014-2016 között minden100 bejelentett bűncselekménynél nagyjából 92-93 esetben a feltételezett elkövető valamilyen menedékjogi státuszban lévő ember, vagy elutasított menedékkérő volt. Önkritika helyett azonban tehát inkább másokra mutogat, mint hogy megoldáson törné a fejét. Emlékezhetne arra, milyen jogoknak kell megfelelnie az olyan schengeni országoknak, mint Magyarország, amelynek nem csak EU-s országokkal vannak határai. Mert hát az a nagy helyzet, hogy mégis csak az EU-s jog védelmében áll kerítés ma a déli határainkon, hogy azzel védjük mind a schengeni övezetet, mind az Európai Uniót.

 
A német politikus kiemelte: elvárja Horst Seehofer bajor miniszterelnöktől, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnökétől, hogy a párt bajorországi tanácskozására meghívott Orbán Viktornak világosan megmutassa, hol húzódnak a határok a menekültek ügyében, valamint a sajtó- és a véleményszabadság területén. Érdekes, hogy előtte megemlíti, hogy Magyarország és Lengyelország, “újabban talán Ausztria támogatásával” úgy tesznek, mintha a migránsok ügye csak a németekre tartozna. Furcsa, hogy ezt az összefüggést észrevette, talán abba is belegondolhatna, hogy mit is jelent, ha már a bajorok is felénk húznak.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter is reagált az interjúra. Többek közt kifejtette, hogy “Martin Schulz az alapvető tényekkel sincs tisztában. Pozíciója ugyanakkor kényelmes, hiszen egy olyan ország polgára, amely élvezi annak előnyeit, hogy Magyarország komoly erőfeszítésekkel, az európai jognak érvényt szerezve védi a schengeni övezet külső határát. Martin Schulz tehát a valamennyi német polgárt is védő Magyarországot gáncsolja hátulról folyamatosan”.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink