Még mindig a magyar tengerhez megyünk legszívesebben üdülni

Hírek vg.hu
Tavaly a turisztikai térségek 2,8 milliós nemzetközi forgalma 3 százalékkal múlta felül a 2019. évi értéket, míg a 19,3 millió belföldi éjszakával gyakorlatilag megismételte azt. A Balaton után a Mátra–Bükk, Budapest környéke, Debrecen és térsége, valamint Tokaj és Nyíregyháza volt a legnépszerűbb térség a belföldiek körében.

A tavaly regisztrált 27,3 millió vidéki vendégéjszaka 81 százalékát a 11 turisztikai térségben töltötték a vendégek – derült ki a Magyar Turisztikai Ügynökség közleményéből. A három legnépszerűbb: a Balaton, a Mátra–Bükk és Budapest környéke részesedik a fővároson kívüli szállásforgalom több mint feléből.

Ugyanezekben a térségekben keletkezik egyúttal a vidéki szálláshelyek legtöbb bevétele is. A legnagyobb vendégszám-, illetve vendégéjszaka-növekedést 2022-höz képest egyaránt a Győr‒Pannonhalma térségben könyvelhették el. 2019-hez viszonyítva viszont a Tokaj és Nyíregyháza térségben mérték a legmagasabb, 16 százalék fölötti vendégbővülést, Budapest környéke szálláshelyein pedig a legnagyobb vendégéjszaka-emelkedést, közel 10 százalékkal.

A nemzetközi látogatók növekvő utazókedve vidéken is éreztette hatását, erős volt a külföldiforgalom-emelkedés. A Balaton után Debrecenben és térségében, valamint a Bük–Sárvár térségben töltötték a legtöbb vendégéjszakát a külföldi vendégek. A legnagyobb vidéki üdülőrégiónkban a csehek és a németek, míg a legnépszerűbb hegyvidéki desztinációnkban a lengyelek és a szlovákok voltak a legtöbben.

A legtöbb hazai vendég a magyar tengert követően a Mátra–Bükk, Budapest környéke, Debrecen és térsége, valamint Tokaj és Nyíregyháza szálláshelyeit választotta. Közülük a fővárosiak kedvence a Balaton, a Mátra–Bükk, valamint Budapest és környéke volt, ahol a legszívesebben Siófok, Eger és Visegrád szálláshelyein vendégeskedtek.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: MTVA/Jászai Csaba

Ezek is érdekelhetnek

További híreink