Meg kell állítani a globalizációt

Hírek
HENRI BOULAD. A liberális nyugat vezetői eszközként használják a muszlimokat a kereszténység elpusztítása érdekében - jelentette ki a Figyelőnek adott interjúban az Egyiptomban élő jezsuita szerzetes, aki a kormány politikájával való egyetértése jeleként március 16-án Budapesten felvette a magyar állampolgárságot. Szerinte a londoni terrormerénylet még csak a „kezdet kezdete".

Újabb véres merénylet volt a minap Londonban, többen meghaltak, köztük az elkövető is. Az Iszlám Állam magára vállalta a terrorista eseményt. Milyen következménye lehet Európában az egyre erősödő fenyegetettségnek?

Várható volt ez az esemény, de ez még mindig csak a kezdet kezdete. Sajnos egyre több az ilyen tragikus merénylet, melyekre persze általában annyit mondanak, csupán egyedi és kivételes esetek. Magányos farkasok követik el ezeket az akciókat – olvastam a minap az újságban, ahol próbálták megmagyarázni, hogy ennek igazából semmi köze az iszlámhoz. Sajnálatos, de ha megmarad ez a hozzáállás, Európának vége, kultúrája történelem lesz csupán. Tévedés ne essék, egyáltalán nem örülök a tragédiának, de abban az értelemben talán mégis, hogy ez talán felnyithatja az emberek szemét. Egyelőre azonban úgy érzem, Európa makacs, a többség ragaszkodik a liberális ideológiához.

Sokszor beszélt arról, hogy az EU régóta értékválságban van, mások szerint azonban ez a berendezkedés hetven évnyi békét hozott, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ez a mostani helyzet lenne a béke ára?

Amiket most látunk, azok csupán tünetei egy mély agóniának, melyen az európai társadalom keresztül megy. Értsék jól: úgy látszik, az embereknek több támadásra van szükségük, hogy lépésről lépésre felébredjenek. Egyre többen veszik mára észre, hogy valami elromlott, ezt szóvá is teszik. De a jelenlegi rendszer annyira korrupt, a média és a politika egyaránt, hogy nagyon nehéz visszatalálni a helyes útra. A vezetők, sokszor egészen intelligens emberek, egy ideológia rabságába kerültek, ami megakadályozza a független gondolkodást, ezzel együtt a kritikus hozzáállást. És ezt erőltetik rá a társadalomra is. Viszont a világháló, illetve a közösségi oldalak, úgy vélem, egyre inkább lehetőséget biztosítanak az információszerzés új útjainak. Vagyis egyre többen ébrednek fel, és bízom abban, hogy ez csak folytatódik. Az optimizmusom a hitemből fakad.

További részletek a Figyelő 2017/13. számában!

Ezek is érdekelhetnek

További híreink