Még háromszázmilliárd jut a vállalkozásoknak Széchenyi-kártyán

Hírek vg.hu
A kormány most megjelent határozata értelmében arról döntött, hogy a Széchenyi-kártya program keretében további 300 milliárd forinttal, összességében 1700 milliárd forintra növeli, a hazai kkv-k finanszírozására rendelkezésre álló kötelezettségvállalási keretet – közölte a Világgazdaság.

A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozási szükségleteinek kielégítésére szánt Széchenyi-kártya program keretében adható támogatások nyújtására vállalható kötelezettségek felső korlátját a kormány további 300 milliárd forinttal megemeli. Így összességében 1700 milliárd forintra nő a plafon.

2023 elején elindult Széchenyi-kártya Max Plusz program keretében 2024. március 31-ig közel 65 ezer hitelkérelmet fogadtak be, mintegy 2600 milliárd forint értékben. Ebből 1600 milliárd forintnyit tesz ki a leszerződött hitelek állománya.

2023-ban minden eddiginél több támogatást fizettek ki a kedvezményezettek számára, amihez a kormány a szükséges többletforrásokat is biztosította. A kormány most megjelent határozata értelmében arról döntött, hogy a Széchenyi-kártya program keretében további 300 milliárd forinttal, összességében 1700 milliárd forintra növeli, a hazai kkv-k finanszírozására rendelkezésre álló kötelezettségvállalási keretet az alábbi, már jól ismert konstrukciók igénybevétele esetén:

  1. Széchenyi Kártya Folyószámlahitel és ezen belül Széchenyi Turisztikai Hitel
  2. Széchenyi Likviditási Hitel
  3. Széchenyi Beruházási Hitel és az ennek részét képező Agrár Széchenyi Beruházási Hitel
  4. Széchenyi Lízing
  5. Széchenyi Mikrohitel
  6. Széchenyi-kártya Klasszik (újonnan nem igényelhető)

A Széchenyi-kártya program 300 milliárd forintos kötelezettségvállalási keretemelése több mint 1500 milliárd forintnyi további hitelkihelyezését tesz lehetővé, tetemes új finanszírozási forrásokhoz juttatva a kkv-kat. Az így megvalósuló fejlesztések a beruházási és a hitelezési aktivitás fokozásán keresztül érdemben járulnak hozzá a gazdasági növekedés idei újraindításához, továbbá ahhoz is, hogy magasabb fokozatba kapcsoljon a gazdaság, és a növekedési ütem jövőre elérje a 4-5 százalékot.

Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

Ezek is érdekelhetnek

További híreink