Maximális veszély a globális minimumadó

Hírek Figyelo.hu
Izer Norbert szerint a globális minimumadó azokat az országokat bünteti, amelyek a versenyképes adózási környezet biztosításával sikeresen vonzották magukhoz a jelentős befektetéseket és beruházásokat az előző évtizedek során.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára a Mandinernek adott interjújában arról beszélt, hogy a nagy nyugati országok adót emelnének, de nem szeretnék, ha emiatt romlana a versenyképességük, ezért másokat is adóemelésre kényszerítenének.

Az államtitkár szerint a tervezet lényege, hogy ha egy multinacionális vállalat külföldi leányvállalata nem fizet „elegendő” adót az anyaország sztenderdjei szerint, akkor az anyavállalattól szedik be a különbözetet. Ezt szerinte úgy kell elképzelni, hogy ha például a minimumadókulcs 15 százalék, de

egy német multi magyar leánycége csak 9 százalékos adót fizet, a német anyavállalatnak további 6 százalékos adót kell fizetnie otthon a leány nyeresége után.

Izer szerint ráadásul mivel effektív adókulcsról van szó, ezt nem lehet például kutatás-fejlesztési vagy hátrányos térségek megsegítésére adott adókedvezményekkel sem megkerülni, az ilyen adókedvezmények is a német költségvetésbe folynának be a példában.

Mint elmondta, ez főleg azokat az országokat sújtja, akik a versenyképes adózási környezet biztosításával sikeresen vonzották magukhoz a jelentős befektetéseket és beruházásokat az előző évtizedek során.

Az államtitkár azonban hozzátette, hogy Magyarország mindaddig partner, amíg a javaslat egyértelműen csak a nemzetközi adóelkerülés megakadályozására fókuszál.

Határozottan elutasítjuk azonban az államok szuverenitásának korlátozását a valós tevékenységhez köthető profit tekintetében. Úgy véljük, nincs egyetlen helyes globális adómérték

– tette hozzá.

Fontosnak nevezte, hogy fair javaslat szülessen, ha végül megállapodásra jutnak, így a minimumadónak ugyanúgy vonatkoznia kell az anya- mint a leányvállalatokra, és alapvetően ellenzik azt is, hogy bizonyos nagyobb lobbierővel bíró országok vagy ágazatok speciálisan rájuk szabott szabályokat alkalmazhassanak.

(Borítókép: Dilok Klaisataporn, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink