MÁV: máshogy fogunk utazni a nyáron

Hírek vg.hu
A nyári tanítási szünet előtt öt héttel, május közepén elindult a MÁV-Start előszezoni menetrendje, a társaság már ez idő alatt is gyakoribb vonatközlekedéssel, bővített kerékpár-szállítási lehetőséggel segítette a Balaton megközelítését. Közzétette, hogyan módosítja a nyáron a vasúti és a buszos utazási kínálatát – közölte a Világgazdaság.

A turisztikai szezon felpörgésével csúcsra járatja a balatoni forgalmat a MÁV-Volán csoport. Június 22-től, a főszezontól több vonatot, IC-kocsit és motorvonatot állít forgalomba. A népszerű turisztikai úti célokat sűrűbb közlekedéssel kiszolgáló menetrend szeptember 1-ig lesz érvényben, utána pedig az utószezoni menetrend nyújtja meg a nyarat az előszezonihoz hasonló kínálattal szeptember 22-ig – tette közzé a MÁV.

Közvetlen járat a vidéki városokból a Balatonra

A főszezonban a főváros és a Dunántúl mellett a keleti, délkeleti országrészt (Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen, Békéscsaba, Szeged, Kecskemét és Szolnok térségét) is közvetlen járatokkal köti össze csoport a Balatonnal, ahogy ezt hosszú évek óta teszi. Gyakrabban járnak majd a bagolyvonatok és a Jégmadár expressz is az idei főszezonban. A Dunántúli nagyvárosokból is minden nap plusz vonatok indulnak a tóhoz: Győrből a Tanúhegy expresszvonat, Szombathelyről a Lesence expresszvonat és Kék Hullám InterCity, Pécsről pedig a Fenyves expresszvonat.

Helyi, helyközi járataival, valamint az ország számos térségéből a Volánbusz is közvetlen eljutást kínál a magyar tengerhez, illetve annak térségében.

Az Emma is segít

A Balatonhoz utazóknak érdemes kihasználni a vadonatúj Emma (Egységes Menetrend Magyarországon) néven indult utazástervező rendszert, amellyel bárki egyszerűen, gyorsan és megbízhatóan tervezheti meg utazását – akár vonattal, akár autóbusszal, vagy pedig ezek kombinációjával szeretne eljutni a tóhoz.

Ettől az évtől a rendkívül népszerű vármegye- és országbérletek napijegyváltozatai (Vármegye24, Magyarország24) is használhatók az utazáshoz, ezáltal az egynapos (24 órán belüli) utazások kényelmesebbé és olcsóbbá váltak. Ráadásul a Magyarország24 – helyjegy megváltása mellett – az IC-ken is használható, az adott vármegyére érvényes Vármegye24 napijegy pedig a tómenti utazások során használható.

Naponta útra kel majd a Jégmadár

Az utóbbi években a főváros és a Balaton közötti megszokott járatokon kívül június 22-től közvetlen vonatok indulnak a keleti, délkeleti vármegyékből is a Balatonhoz. A kerékpárosokra egységes tarifával, a garantált férőhely érdekében minden balatoni járaton kerékpárhelyjegy váltási kötelezettséggel és jelentősen növelt kapacitással készül a MÁV-Start.

Dunakanyart a Velencei-tóval és a Balaton déli partjával összekötő Jégmadár expresszvonat minden hétvégén közlekedik már az előszezontól, ám július 6-tól augusztus 25-ig naponta fog járni.

A főszezonban ez lesz a társaság legnagyobb kapacitású járata, ugyanis hétvégenként a két egységnyi emeletes KISS-en 968 ülőhely lesz. Június 22-től az éjszakai bagolyvonatok már nem csak a déli partot, hanem hétvégenként az északi part településeit is összekötik egymással és a fővárossal. A déli parton minden éjszaka kétóránként közlekednek majd Budapest és Keszthely között, hétvégén pedig órás ütem lesz Budapest és Fonyód között.

Jobb lesz a MÁV-Volán csatlakozás

A MÁV-Volán csoport az integrációnak köszönhetően a Volánbusz a vasúti közlekedéshez hangolta a vonat-busz csatlakozásokat. Eddig is a MÁV applikáció és az Elvira volt a legegyszerűbb, leggyorsabb jegyváltási mód, de az Elvirán júniustól már a Volánbuszra is válthatók jegyek. Hétvégente 9 és 18 óra között már 30 percenként indulnak a Tihanybusz körjáratai Balatonfüred és a félsziget között.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Földi D. Attila

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink