Matolcsy: Versenyképességi fordulat kezdődött Magyarországon

Hírek
Tizenkét gazdaságtörténeti fordulatot hajtott végre Magyarország 2010 óta - fogalmazott Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Figyelő Top200 gazdasági konferenciáján. A versenyképesség területén pedig most indultak el a kedvező változások, ez lesz a tizenharmadik pont. A fordulatok hátterében strukturális, fúziós reformok húzódnak meg, az ortodox és unortodox eszközök hatékony és helyes felhasználása - emelte ki a jegybank elnöke.

Először egy válságmenedzsmentre, majd felzárkózásra volt szükség, amely a csoportos, intenzív, és tudatos gazdaságpolitiának köszönhetően sikeres volt. Ez a korszak 2010 és 2013 között tartott – magyarázta Matolcsy.

Azt is elmondta, hogy a stabilizáció és a növekedés egyszerre indult el, ami sajátos egy gazdaságpolitikai fordulatban.

A foglalkoztatottság szempontjából az utolsó három helyről a legelsők egyikére törtünk fel az Európai Unióban. Pozítív fordulat ment végbe a munkaerőpiacon, emelkedik a foglalkoztatottság, növekszik az aktivitás. Fontos, hogy megszorítások nélkül hajtottuk végre a gazdaság stabilizációját, a munkavállalók nem váltak a stablizációs intézkedések áldozatává – fogalmazott a jegybank elnöke 

Az adórendszerben bekövetkező fordulat nélkül más fordulat sem kezdődhetetett volna el – magyarázta Matolcsy. Ezért volt fontos az egykulcsos szja és a családi adókedvezmények bevezetése. Tudatos átrendeződés történt meg a fogyasztást terhelő adók irányába, aminek köszönhetően motivációs fordulat is elindult: a munkaadókat ösztönözte a munkahelyteremtésre, a munkavállalókat munkavállalásra, és valamennyi szereplőt a tudás felhalmozásra. Ezek mellett bevonták a jelentős jövedelemtermelő képességel rendelkezők vállalatokat a közös teherviselésbe – tette hozzá.
 
Matolcsy György kitért arra is, hogy az államadóssági ráta csökkenő pályán mozog, valamint megszűntették hazánkkal szemben a túlzottdeficit-eljárást. 

2013 márciusában indult el a monetáris fordulat: az alapkamat és az állampapír piaci hozamok csökkentése, valamint a monetáris kondíciók tartós lazításának időszaka kezdődött el. Ezért kisebb a kamatkiadás, 2013 óta 1600 milliárd forintos kamatmegtakarítása keletkezett az államnak. Ez az a forrás, ami lehetővé tette az adócsökkentéseket – emelte ki.

2013-ban indult el a növekedési hitelporgram a hitelbeszáradás kezelésére. Sikerült a mikrovállalkozások, valamint a kis- és középvállalkozások hitelezését feltornászni és fenntartani. Matolcsy György elmondta: a hitelezési fordulat megtörténte volt a legfontosabb a növekedési pálya eléréséhez.

A fordulatok között kiemelte a jegybank elnöke a devizahitelek forintosítását, amelynek köszönhetően ezermilliárd forinttal csökkent a lakossági hitelállomány.

Javul a versenyképességünk

Matolcsy kifejtette, hogy versenyképességi fordulatban vagyunk, és ne higgyünk azoknak, akik ezt kétségbe vonják. A munkaerőpiaci, államháztartási hiány csökkenése, a társasági adó csökkentése hozzájárultak a versenyképességi fordulat elindulásához. A World Economic Forum (WEF) mutatói – amelyek ennek ellentmondanak – 70%-ban szubjektív elemekből áll, ugyanakkor a WEF objektív mutatói szerint sem romlott Magyarország versenyképessége.

Az előadás végén Matolcsy György felhívta a figyelmet a Harvard és az MIT egyetemek kutatói által összeállított Gazdasági Összetettségi Mutatóra, amely a legalkalmasabb a versenyképesség előrejelzésére. E mutató szerint Magyarország a világ első tíz helyeinek egyikét foglalja el. "A térség a jövőnk" – vonta le a következtetést a jegybank elnöke. 

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink