Matolcsy: Eurázsia kora jön

Hírek figyelo.hu

Az emberiség történetében új korszak, Eurázsia kora következik, amelynek előretörését a koronavírus-járvány is felgyorsítja – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Budapest Eurázsia Fórum 2020 című, online konferencián kedden.

Megjegyezte: a XXI. század fő jellemzője, hogy hosszú távú fenntarhatóságra van szükség a geopolitikák és a pénzügyi rendszerek területén is, és úgy vélte,

újabb 400-500 éves időszak elején járunk, miután lezárul az atlanti időszak.

Szijjártó: Lehetőségeket teremt a most kialakuló új világrend

Egy új világrend jön, ezért meg kell próbálnunk a legjobbat kihozni a jelenlegi helyzetből – kezdte előadását Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) vezetője a Magyar Nemzeti Bank Eurázsia Fórum konferenciáján, amelyet a Világgazdaság írt meg.

Mi, magyarok nemcsak fenyegetésként, hanem lehetőségként tekintünk a válságra

– hangsúlyozta a miniszter. A kormány keleti nyitás politikája arra épül, hogy a keleti országok feltörekvő pályán állnak, így a versenyképesség javításában kölcsönösen vehetünk részt. Szijjártó Péter emlékeztetett: pont azok a nyugati országok bírálták legélesebben a keleti nyitást, amelyek a legnagyobb kereskedelmi forgalmat bonyolítják a keleti országokkal.

Mintegy 25 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalmunk a keleti országokkal, Magyarország kifejezetten exportorientált ország

– hívta fel a figyelemet a külügyi tárca vezetője. A működőtőke alapján először tavaly történt meg, hogy nem Németország, hanem Dél-Korea volt a legnagyobb befektető, az FDI 60 százaléka érkezett keleti országokból.

Magyarország érdeke az erős EU, ehhez a legjobb teljesítményt kell nyújtatnunk nekünk is – húzta alá Szijjártó Péter. Az EU tíz éve a világ bruttó hazai termékének (GDP) 26 százalékát adta, míg tavaly mindössze 21 százalékát, mialatt a keleti országok részesedése a GDP-je emelkedett. Eurázsia adja a világ GDP-jének 61 százalékát és az erőforrások többsége is itt összpontosul, nem véletlen, hogy az összefonódások erősítésére törekszünk – zárta előadását a KKM vezetője.

(Borítókép: 2020.04.07. Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank sajtótájékoztatóján, az MNB Youtube csatornáján. (Móricz-Sabján Simon)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink