Matolcsy: egyértelműen működik az ötvenéves gazdasági ciklus

Hírek Figyelo.hu
A jegybankelnök szerint helyes a Biden-Nixon párhuzam.

Az Egyesült Államok valóban olyan fordulóponthoz érkezett, amely nagyon hasonlít az 1971-eshez. Az ötvenéves gazdasági ciklus egyértelműen működik

– írja Matolcsy György jegybankelnök a Magyar Nemzeti Bank Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében.

Matolcsy György: Helyes a Biden-Nixon párhuzam

Az Egyesült Államok valóban olyan fordulóponthoz érkezett, amely nagyon…

Posted by Magyar Nemzeti Bank on Wednesday, July 28, 2021

Jelenleg az USA még összetettebb kihívásokkal találja magát szemben, mint 1971-ben. Akkoriban Japán és Németország, manapság viszont Kína és az EU a megoldásra váró feladvány központi elemei.

Mindazonáltal, ismét az Egyesült Államok szorul elsősorban megújulásra, akárcsak ötven évvel ezelőtt.

Pénzügyi politikájában Nixon helyesen járt el, amikor a dollár árfolyamának aranyhoz rögzítését megszüntette, nyitott Kína felé és elindított egy, a kormány által vezetett ipari stratégiát. Tény, hogy Japán és Németország túljutott az USA által okozott megpróbáltatásokon és a következő évtizedben, az 1980-as években még erősebb lett.

Talán határozottabb belpolitikai reformokra lett volna szükség. Lehet, hogy a külső kihívások fő megoldásait nem is a külső világban, hanem az országon belül kell keresni. Lehet, hogy az USA sikerét a kevesebb ellenségeskedés, és a több együttműködés hozza el – tette hozzá az MNB elnöke.

Matolcsy: az állam vasba és betonba, nem pedig agyakba fektet

(Borítókép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor miniszterelnökkel, miután a kormányfõ a jegybankelnök társaságában megtekintette az MNB által õrzött aranytartalékot Budapesten, az MNB logisztika központjában 2021. július 6-án. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink