Más gazdasági szerepet hozhat hazánknak az új globalizáció

Hírek Figyelő
Megállíthatatlanul zajlanak az új globalizációs folyamatok a világban, amelynek hazánk is részese. Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter véleménycikke szerint van esélyünk arra, hogy új gazdasági szerepet töltsön be Magyarország.

Tudomásul kell vennünk, hogy a globalizáció nélkülünk is tovább zajlik, ezért céljainkkal messzemenőkig ellentétes lenne kiírni magunkat ebből a folyamatból. Magyarország számára nem jelent nehézséget elismerni, hogy Kína mára technológiai világhatalommá vált – mutatott rá az Index.hu-n megjelent véleménycikkében Nagy Márton. A gazdaságfejlesztési miniszter jelezte: Sokan arra számítottak, hogy az orosz–ukrán háború végső csapást mér a globalizált világgazdaságra és elindítja annak széttöredezését. Az adatokból ma már világosan látszik, hogy ez nem valósult meg, sokkal inkább egyfajta reglobalizáció zajlik, amelyben egyes országok (például India, Mexikó, Vietnám vagy éppen hazánk) különösen nagyot nyerhetnek.

– Ez Magyarország számára egy lehetőség, hogy ebben az új, globalizációs folyamatban új gazdasági szerepet töltsön be – emelte ki.

A tárcavezető szerint globális gazdaság súlyát tekintve már a „nem nyugati” világ, azaz a BRICS-országok adják a „többséget”, miközben tagjai folyamatosan erősítik az egymás közötti együttműködést, így egyre kevésbé a nyugati országokon keresztül állnak egymással kapcsolatban. Rájöttek arra, hogy nincs szükségük közvetítőkre és vámszedőkre. Lehet, hogy egy szürkezónában, de a globalizáció most vált igazán „globálissá”, ami így egyre kevésbé egyenlő a korábbi világrenddel, normarendszerrel, gazdasági paradigmával.

– Azzal, hogy dobtunk a globalizáció folyamatába egy nagy követ, az irányát nem változtattuk meg – hangsúlyozta.

Azt, hogy a G7-ek közös közleményben jelezték fellépési szándékukat a kínai „gazdasági kényszer” ellen, már Kína sem hagyta válasz nélkül: Hszi elnök nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva azonnali szankciókat vezetett be az egyik amerikai csipgyártó, a Micron ellen. De az EU-ban is azt tervezik, hogy június végén megjelenhet egy újragondolt, Kína gazdasági befolyását visszaszorító uniós direktívatervezet, ami jelentősen korlátozná a kínai exportot és tőkebefektetést az EU-ba. Nagy Márton szerint borús jövőt fest, hogy a kínai külügyminiszter sietősen jelezte európai kollégáinak ezzel kapcsolatban határozott nemtetszését.

Borítókép: Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter (Fotó: Vémi Zoltán/Világgazdaság)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink