Máris új lakásépítési beruházások indulnak

Hírek figyelo.hu
További építési telkeket keresnek a lakásépítő cégek, de árcsökkentésre is van példa az ismételt áfacsökkentés és a CSOK-osok áfa-visszaigénylési lehetőségén felbuzdulva.

Még inkább felpezsdült a lakáspiac annak a hét végi bejelentésnek a hatására, hogy a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) igénybe vevők januártól visszaigényelhetik a lakásvásárlás áfáját. Néhány nappal korábban az a terv vált ismertté, hogy a jövő januártól 2022. december 31-ig építési engedélyt szerző lakások áfája 5 százalékos lesz.

A CSOK-ot érintő döntéssel a nagyobb lakások kategóriájában nő az új lakások versenyképessége a használtakéval szemben

– vetítette előre a lehetséges hatásokat az egyik legnagyobb lakásépítő vállalatcsoport, a Metrodom értékesítési igazgatója, Kricsfalussy Tamás. A cégénél máris új építési telkeket keresnek, és növelik a jövőre induló projektek számát. A CSOK eddig csak három gyerek megléte esetén volt igazán nagy segítség, most viszont az áfa egy gyermek után is visszaigényelhető, ha egyébként megvan a CSOK-jogosultság, és élnek is vele. Például ha egy 65 négyzetméteres, két hálószobás és 10 négyzetméteres erkélyes lakást 63 millió forintért vesz meg az a CSOK-os család, amely eddig egy gyermekkel 600 ezer forint kedvezményt írhatott le a vételárból, most majd visszaigényelheti az ár teljes 5 százalékos áfatartalmát is, a példabeli lakásnál 3 millió forintot. A Metrodomnál máris döntöttek: azonnali hatállyal mintegy 10 százalékkal csökkentik az egyetlen, 27 százalékos áfás projektjükben a bruttó árakat, ott, amelynél a vételár 90 százalékát csak jövőre, 5 százalékos áfakulccsal kell megfizetni.

Az új lakást vásárlókkal többnyire nettó ár plusz áfa konstrukcióban szerződnek a cégek, az áfakulcs változása miatt az ilyen szerződéseken nem kell most módosítani. A fejlesztési terveken viszont gyorsan, hiszen a kedvezményes áfa ismét határozott, rövid időtávra szól.

Felgyorsítja projektjeinek indítását a Biggeorge Property is, amely jelenleg ezer lakást épít, szerződni pedig kétféle módon szokott, nettó ár plusz áfával és bruttó vételárban is. Mindenesetre a kedvezményeket korábbi akcióiban nagyrészt már megelőlegezte vevőinek az áfacsökkentésben közvetlenül érintett, 27 százalékos áfával indult III. kerületi Waterfront City projektben – tájékoztatott Demetrovits Petra értékesítési igazgató. A cég vásárlóit is megmozgatta az áfacsökkentés híre, elsősorban az abból adódó árváltozás pontos összege iránt érdeklődnek. A Biggeorge Property előkészítés alatti projektjeire is vonatkozhat a korábban beharangozott rozsdaövezeti áfacsökkentés.

Az újabb kormánydöntések a minőségi újlakás-állomány bővülését jelentősen segíthetik

– hangsúlyozta Martin János, a Wing csoporthoz tartozó, több mint ezer lakást fejlesztő Living üzletág igazgatója. A bejelentés óta kissé emelkedő érdeklődést tapasztalnak, elsősorban azzal kapcsolatban, hogy a tervezett lakásvásárlást hogyan érinti az áfadöntés. A Living öt lakóparkjában eladott lakások aránya a 65 százalékhoz közelít, a lakások 20 százalékának megvásárlásához használják fel a CSOK-ot, projektenként változó arányban.

(Borítókép: Felújítási munkálatok az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet új intenzív osztályán a fővárosban 2020. október 2-án. (MTI/Balogh Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink