Máris célkeresztbe került az új német pénzügyminiszter

Hírek Dózsa György
A déli államok attól tartanak, hogy a szabaddemokrata Christian Lindner újra a fiskális szigort erőlteti rá Európára.

Európában egy koalíciós kormány összehozása amúgy nem szokott túl sok vizet zavarni. Megszokhattuk már, hogy van ahol hosszú hónapoki tart egy ilyen összetákolása – például ez történt a most leköszönő német kormány esetében. A jelenlegi helyzetben azonban a várható új német pénzügyminiszter személye már a koalíciós tárgyalások során is megosztja az európai politikát.
Az elmúlt évtizedben a német gazdaságpolitika rányomta bélyegét az öreg kontinensre – számos példát lehetne sorolni a görög válságtól a pandémia kezeléséig. Hazai pályán, Németországban a kancellár után a pénzügyminiszter kezében összpontosul a legerősebb politikai hatalom. A jelenlegi koalíciós tárgyalásokat a szociáldemokraták vezetője Olaf Scholz folytatja az FDP-vel, a szabaddemokratákkal, valamint a Zöldekkel. A várakozások szerint az új pénzügyminiszter az FDP vezetője, Christian Linder lesz, aki híres arról, hogy a fiskális szigor elkötelezettje.

Máris távozik Merkel utódja

Két neves közgdász, a Nobel-díjas Joseph Stiglitz és Adam Tooze, aki az amerikai Columbia University professzora a múlt héten a Zeit című napilap online kiadásában publikált egy cikket arról, hogy szerintük milyen veszélyekkel járna Európára nézve, ha a németek újra ráerőltetnék hagyományos fiskális szigorukat az EU-ra. Szerintük sokkal előnyösebb lenne, ha a Scholz a Zöldekre bízná a pénzügyi tárcát, álláspontjuk szerint komolyan vehető klímapolitika nem valósulhat meg Németországban a pénzügyminiszter nélkül Márpedig erősen kétséges, hogy Lindner mennyire támogatna egy ilyen irányvonalat. Lindner persze rögtön reagált: közölte, hogy Stiglitz és Tooze a “hiány közgazdászai” és megerősítette elkötelezettségét a szigorú fiskus mellett – Németországra és az EU-ra is vonatkoztatva.

A Financial Timesnak nemrég adott interjújában egyértelművé tette, hogy

a jelenlegi ultra-expanzív fiskális politikának véget kell vetni az EU tagországokban.

A déli államok várhatóan hevesen tiltakoznak majd ez ellen. A nyugati sajtó felidézi Emmanuel Macron francia elnök még 2017-ben, a Bundestagban tett látogatása során elhangzott mondatait: “ha merkel összeáll a liberálisokkal, nekünk végünk”.

Egy korszak vége – lelép az öreg héja

A koalciós tárgyalásoknak persze még nincs végük és a Zöldek is maguknak követelik a pénzügyi tárcát. Jürgen Trittin, a zöldek parlamenti képviselője, korábbi környezetvédelmi miniszter egyértelművé tette: “ha a legerősebb párt adja a kancellárt, akkor a második legerősebb pártnak (vagyis a Zöldeknek) kellene adniuk a pénzügyminisztert”.

Megszenvedi az alapanyaghiányt a német ipar

(Borítókép: AFP / Odd ANDERSEN )

Ezek is érdekelhetnek

További híreink