Maréknyi újonc lépett csak parkettre

Hírek Kadlót Tibor
Az idei évet meghatározó koronavírus-járvány világszerte érezhetően elvette cégek kedvét a tőzsdére lépéstől, a finoman szólva sem optimális körülmények ellenére akadt azért néhány új belépő a kelet-közép-európai térség börzéin is. A régiós tőzsdeújoncok meglehetősen szűk, ám annál sokszínűbb mezőnyében cseh fegyvergyártó, lengyel játékfejlesztők, sőt, még horvát kisüzemi sörfőzde papírjaiból is válogathatnak a befektetők.

A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) három új bevezetést láthattunk 2020-ban, a hazai börze ezzel valamivel aktívabbnak bizonyult térségbeli társainál. Az egy-egy román és cseh vállalat mellett a horvát, a lengyel és a bolgár tőzsde egyaránt két újoncot avatott eddig.

A pesti parkettnek van is mihez felzárkóznia, a BÉT-en jegyzett kevesebb mint ötven cég még kelet-közép-európai viszonylatban is meglehetősen szűkös kínálatnak számít. A régiós országok közül csak a szlovén és a cseh börzén forog kevesebb hazai papír.

Az elmúlt időszak tapasztalata alapján ugyanakkor inkább kisebb és spekulatív, kockázatosabb cégek jelennek meg a parketten, az idei régiós újoncok közül csupán egy cég részvénypiaci értéke haladja meg az ötvenmillió eurót.

További részletek és a teljes cikk a Figyelő aktuális (2020/32.) számában olvasható
(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink