Maradt az irányadó eurókamat

Hírek MTI / Figyelo.hu
Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa nem változtatott kamatdöntő ülésén az irányadó eurókamaton.

A kormányzótanács az EKB honlapján publikált közleményben a piaci várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,50 százalékos szintjét.

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntő ülésén az új stratégiáján alapuló várakozásoknak megfelelően változatlanul rekord alacsony szinten tartotta az irányadó kamatokat, emellett ígéretet tett arra, hogy

hosszabb ideig rekord alacsony szinten tartja a kamatlábakat, és nem lassítja a vészhelyzeti kötvényvásárlások (PEPP) ütemét.

A bank az év elején fokozta a kötvényvásárlásait, amit az új stratégia keretében továbbra is fenn kíván tartani, mivel az infláció középtávú kilátása jóval a Kormányzótanács célkitűzése alatt van.

Először ült össze az EKB kormányzótanácsa, mióta július elején, 18 hónapig tartó munkát követően nyilvánosságra hozta felülvizsgált stratégiáját. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy a bank az eddigi 2 százalékot megközelítő, de azt meg nem haladó inflációs célértékről átáll a középtávon 2 százalékos szimmetrikus inflációs célra. A bank kiemelte, hogy

az eddigiekkel ellentétben a jövőben a 2 százaléknál alacsonyabb inflációs időszakokban különösen erőteljes és kitartó támogatást nyújtanak majd ahhoz, hogy az infláció elérje a kívánt mértéket.

Az új stratégia másik fontos eleme, hogy a bank átmenetileg tolerálhatja a 2 százalék fölé emelkedő inflációt, ha azt megelőzően annál alacsonyabb szinten állt az árak emelkedése.

A döntést megelőző piaci várakozások ezért főként arra irányultak, hogy az EKB-nak aktívan is részt kell-e vennie – jelen esetben például az 1850 millió eurós kötvényvásárlási program kibővítésével – abban, hogy az infláció átmenetileg 2 százalékos célérték fölé emelkedjen, azután, hogy egy évtizedig messze alulmúlta azt.

Megrengetheti a devizapiacot az EKB döntése

(Borítókép: peterschreiber.media, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink