Maradt az alacsony alapkamat

Hírek
A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa a várakozásoknak megfelelően 0,90 százalékon hagyta az alapkamatot. A forint alig reagált a hírre.    

Most sem szigorított laza monetáris politikáján a jegybank, miután kamatdöntő ülésén a tanácstagok változatlanul hagyták a 0,90 százalékos irányadó rátát. Elemzői vélekedések alapján a következő hónapokban is ez várható, miután a három százalékos inflációt éves átlagban nem jön össze.

Szakértők kommentjeikben kiemelték: az elmúlt hetekben az amerikai hozamok emelkedése, különböző geopolitikai és politikai kockázatok erősödése, valamint egyes feltörekvő piacok – különösen az argentin és török – látványos turbulenciáinak hatására tőkekivonás kezdődött a feltörekvő piacokról, ami érintette a hazai piacokat is. Emiatt jelentősen gyengült a forint, emelkedtek a bankközi és állampapír piaci hozamok, különösen a hosszú oldalon, érdemben emelkedtek a kockázati felárak. Mivel a hazai piacok legutóbbi mozgásai fundamentálisan nem támaszthatóak alá, a devizahitelek pedig már nem okoznak kockázatokat, miközben az állam devizaadóssága is csökkent, az MNB-nek egyelőre nem adhat okot aggodalomra a feltehetően átmeneti gyengülés.

A forint gyengülése, párhuzamosan az olajárak emelkedésével, ugyanakkor támogathatja a jegybankot az inflációs cél elérésében.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink