Nyilvánosságra hozta az idei év csillagot kapó éttermeit a Michelin Guide csütörtökön, sőt az étteremkalauz történetében először egy teljes számot Magyarországnak szentelt – írja a vg.hu.
Hagyományos Michelin-csillagot hét étterem és azok séfje kapott: Barna Ádám az esztergomi Bistro42-től, Kaszás Kornél a Babeltől, Sárközi Ákos a Borkonyhától, Koppány Levente a Costestől, Tiago Sabarigo az Essencia-tól, Rácz Jenő a Rumourtól és Tóth Szilárd a Salttól. Érdekesség, hogy a pesti éttermek közül újonnan csillagot kapó Rumourt megálmodó Rácz Jenő már korábban is Michelin-csillagos séf volt.
Azonban két étterem nemcsak egy, de két csillagot is kiérdemelt, így a tatai Platán Gourmet Pesti István séf vezetésével történelmet írt itthon, mert azonnal két csillaggal került be a kalauzba.
Szulló Szabina és Széll Tamás Stand éttermének két csillaga pedig egy hosszú, töretlenül magas színvonalú szakmai munka elismerése.
Mizsei János a Mák Bisztróból kapta a 2022-es év Young Chef Award díjat, míg a Welcome and Service Award Kvasznicánzáné Marjai Flórának és Kvasznicza Ferencnek jutott, az őriszentpéteri Pajta Étteremből. Az év Sommellier-je Langó Tamás lett a Clarisse Étteremből.
A mérsékelt árakon elérhető, ám kiváló minőségű ételt jelentő Bib Gourmand díjban részesült az Anyukám Mondta, a Casa Christa, a Kistücsök, a Macok, a Mór24 és a Sparhelt.
2020 óta a Michelin a fenntartható gasztronómiát is díjazza, mégpedig zöld csillaggal. Ebben az elismerésben részesült az Almalomb (séf: Szabó Kitti), a Grefl Major (Gyűjtő Ádám), az Onyx Műhely (Niszka Anna) és a Salt (Tóth Szilárd).
Kép forrása: Platán Gourmet, Tata