Már több mint száz zöld rendszámos motor fut a hazai utakon

Hírek Sz. H.
Tavaly augusztus óta kaphatnak világoszöld alapszínű rendszámot a tisztán elektromos meghajtású motorkerékpárok. Mostanra összesen 113 környezetkímélő járművet helyeztek így forgalomba. A motoros szezonkezdetnek is betudhatóan számuk csak az elmúlt egy hónapban hússzal nőtt.

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás ötödéért a közlekedési szektor, ezen belül 98 százalékban a közúti közlekedés felel. E környezetterhelés érdemben csökkenthető a járműállomány korszerűsítésével, fiatalításával. A tiszta és csendes járművek elterjedése az anyagi ösztönzők mellett szabályozási és szemléletformálási eszközökkel is támogatandó.

A kizárólag elektromos meghajtású motorkerékpárok környezetkímélő besorolását műszaki vizsga vagy hatósági szemle alkalmával kérhetik az üzemben tartók.

Az ebben a kategóriában bejegyzett motorkerékpárok első forgalomba helyezésük során világoszöld alapszínű hatósági jelzést kapnak.

A környezetkímélő motorkerékpárok után nem kell regisztrációs adót, gépjárműadót és visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni. Az elektromos motorosok tehát mentesülnek a járművek korától és műszaki jellemzőitől függő adóterhek alól, ezzel több tízezer forintot takaríthatnak meg.

A klímabarát közlekedés térnyerése az elmúlt időszakban látványosan felgyorsult Magyarországon. Tavaly év eleje óta közel 28 ezerről majdnem 48 ezerre nőtt a zöld rendszámos autók száma, amelyek mintegy fele tisztán elektromos. További élénkülést hozhat, hogy az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF2) közelmúltban odaítélt pályázati forrásaiból sokszorosára bővül a hazai ultragyors töltőhálózat.

(Borítókép: Blinkee – percalapon bérelhető elektromos robogó 2021.09.30. Pécs. (Fotó: Löffler Péter, Dunántúli Napló)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink