Már több mint nyolcezer online nyelvvizsgát tettek

Hírek figyelo.hu

Már a hatodik vizsgaközpont adta be akkreditációs kérelmét a személyes érintkezés nélküli nyelvvizsgáztatáshoz. Tavaly összesen mintegy 8200 alkalommal szerveztek online nyelvvizsgákat.

A szolgáltatásnak köszönhetően a járványhelyzetben is az egészségügyi kockázatok növelése nélkül mérettethetik meg tudásukat az érdeklődők.

Schanda Tamás a vizsgákkal összefüggésben elmondta: az idegennyelv-tudás fejlesztése a diákok és a már dolgozók számára egyaránt fontos, hiszen ezáltal eredményesebbek lehetnek az oktatásban és a munkájukban is.

A koronavírus-járvány is rámutatott arra, hogy ha erős a gazdaságunk, akkor a nehéz helyzetek is kevesebb kárt okoznak. Éppen ezért támogatunk minden olyan eszközt és lehetőséget, amely abban segíti a magyar embereket, hogy versenyképes tudásra tegyenek szert. Az egyéni eredmények ugyanis az egész ország sikeréhez hozzájárulnak

– tette hozzá az Innovációs és Technológiai minisztérium miniszterhelyettese.

A kormány a koronavírus-járvány első hulláma idején átmeneti veszélyhelyzeti intézkedésként biztosította a lehetőséget. A kezdeményezés népszerűnek bizonyult, így az a támogató szabályozásnak köszönhetően már beépült a feltételeknek megfelelő vizsgaközpontok általános gyakorlatába. November közepéig öt vizsgaközpont kapta meg az akkreditációt, decemberben pedig egy újabb jelentkezett az Oktatási Hivatalnál.

Jelenleg hat nyelvből (angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol) szerezhető online módon általános nyelvvizsga bizonyítvány.

Portugál nyelvből pedig közgazdasági szaknyelvi vizsga tehető. Az akkreditált nyelvvizsgaközpontok és az elérhető nyelvek teljes listája az Oktatási Hivatal honlapján olvasható.

A központoknak biztosítaniuk kell az elektronikus nyelvvizsgák szabályszerű lebonyolításához szükséges technikai feltételeket. Alapvető elvárás a vizsgázó megbízható azonosítása, a vizsgázó és a vizsgaközpont közötti informatikai kapcsolat folyamatos fennállása. A vizsgaközpontoknak egyértelműen ki kell zárniuk annak lehetőségét, hogy a vizsgázó mástól származó, meg nem engedett segítséget vegyen igénybe.

A kényelmes és korszerű lehetőségnek köszönhetően a fiatalok az ország bármely részéből az utazás fáradalmait és költségét megspórolva juthatnak többletpontokhoz a felsőoktatási felvételi eljárásban.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink