Már telepítik az első MOME erdőt

Hírek Sz. H.
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány 2022-ben nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy a MOME 2030-ra Magyarország első karbonsemleges felsőoktatási intézményévé váljon. Az egyetem hazánkban egyedülálló, saját erdőtelepítő akciót indított.

A 2022-ben MOME Zero néven indult projekt részeként az intézmény három meghatározó hazai nemzeti parkkal, a Balaton-felvidéki, a Duna-Dráva és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkokkal együttműködve félszáz hektáron telepít új erdőket, amelyek a jövőben lehetővé teszik a MOME károsanyag kibocsátásának semlegesítését és karbonkibocsátásának csökkentését.

Idén a kezdeményezés újabb mérföldkövéhez érkezett: 2023 novemberében egy háromnapos program keretében a MOME polgárai, hallgatók, oktatók és munkavállalók – erdészmérnökökkel és természetvédelmi szakemberekkel együttműködve – elültették az első MOME erdőt Garaboncon: összesen 20.000 darab facsemetét.

Az erdőtelepítés egyik célkitűzése, hogy bővítse a résztvevő 170 BA hallgató fenntarthatósághoz fűződő ismereteit, fejlessze ökológiai intelligenciájukat – gyakorlati oktatási helyzeten keresztül formálja attitűdjüket. A mindösszesen 25 hektáron zajló projekt közösségformáló és a mentális jóllétet támogató szerepet is betölt, valamint egyedülálló, élő ökológiai labort biztosít az egyetemi kutatások számára.

A magát „klímaoptimistaként“ aposztrofáló nemzetközi szaktekintély, Anne Therese Gennari személyesen is csatlakozott a programhoz. Az általa képviselt klímaoptimizmus szemléletében meghatározó elem, hogy a klímaváltozás kihívásait nem reménytelennek, hanem leküzdhetőnek tekinti. A klímaoptimisták szerint összefogással és cselekvéssel az emberiség képes megoldani a globális felmelegedés problémáját. Ugyanakkor a klímaoptimizmus nem tagadja a klímaváltozás súlyosságát és veszélyeit, de nem is adja fel a reményt és a felelősséget. Eszköztárának alapeleme az inspiráció és a motiváció a zöld technológiák alkalmazására és a fenntartható életmód elsajátítására.

Fotó: MOME

Ezek is érdekelhetnek

További híreink