Már nem az Apple a világ vezető telefongyártója – előretört a Samsung

Hírek vg.hu
Miközben a Microsoft elvette a világ legértékesebb vállalatának járó címet, addig már a mobiltelefon piacon is letaszították a trónról. 2024 elő negyedévében a Samsung átvette a vezető szerepet a telefon értékesítéseknél. Az Apple-nek valahogy meg kell nyugtatnia befektetőket, akik vélhetően arra várnak, hogy a cég mutasson valamint az mesterséges intelligencia alapú terveiből.

Az Apple mobiltelefon eladásai 10 százalékkal visszaestek 2024 első egyedévében. Ez lehetőséget adott az Android operációsrendszerrel dolgozó gyáróknak, hogy a csúcsra törjenek – összegezte az elmúlt hónapok történéseit az IDC kutatócég

A teljes okostelefonpiac értékesítési számai 7,8 százalékkal nőttek. Ez azt jelenti, hogy 2024. január és március között világszerte 289,4 millió készüléket adtak el – írta meg a Reuters. Az Apple eladásaiban mért 10 százalékos csökkenésből főleg a Samsung profitált, hiszen a dél-koreai márka telefonjaiból 20,8 százalékkal többet vásároltak.

Az Apple gyengélkedése azért meglepő, mivel a gyártó a tavalyi negyedik negyedévben tudta átvenni a vezető szerepet a Samsungtól. Jelenleg 17,3 százalékon áll az iPhone-gyártó piaci részesedése

A kínai márkák is az erősödés jeleit mutatják az idei év elején. Miközben a Huawei képes volt növelni az eladásait, az Android operációsrendszerrel ellátott kínai márka, a Xiaomi 14,1 százalékos piaci részesedést ért el. Ezzel a Xiaomi a legnagyobb kínai márka a telefonpiacon. A teljes eladási rangsorban pedig a harmadik helyen áll az Apple és a Samsung mögött.

A Samsung eladásait főként az hajtotta, hogy az év elején dobta piacra az új csúcskategóriás mobiltelefon szériáját, a Samsung Galaxy S24 sorozatot. Az első negyedévben csak ebből a készülékből több mint 60 millió darabot adtak el. Az új modellek jócskán felülmúlják az elődöt, az S24 8 százalékkal jobban fogyott a vizsgált időszakban, mint az S23 – ezt a Counterpoit adatszolgáltató cég közölte.

Az Apple visszaesés viszont nem csak a Samsung újdonságával magyarázható. A vállalat 50,1 millió iPhone-t adott el az első negyedévben, miközben 2023 azonos időszakában 55,4 millió készülék talált gazdára.

Egyik legfontosabb piacát veszti el az Apple

Csak Kínában 2,1 százalékkal csökkentek az eladások. Kínában a helyi cégek és a kormányzati szervek korlátozzák az alkalmazottak Apple-eszköz használatát. Az ilyen intézkedések válasznak tekinthetők az amerikai intézkedésekre az kínai eszközökkel kapcsolatban. Mind a két országban biztonsági kockázatokra hivatkoznak.

Az Apple az elmúlt hónapokban egyre több nehézséggel néz szemben. Az értékesítések visszaesés mellett a vállalat elvesztette a világ legértékesebb cégének járó címet is a Microsoft-tal szemben. A befektetők most arra várnak, hogy az Apple mutasson valami aktivitást a mesterséges intelligencia területén. Miközben a Samsung és a Microsoft nagy hangsúlyt fektet az MI technológiákba, addig az Apple meglepően csendes az ilyen irányú fejlesztésekkel kapcsolatban.

 

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink