Már majdnem 5 millió magyarnak van munkája

Hírek Nagy Péter
A munkanélküliek száma 2023 szeptemberében 191 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt – tudatta pénteki gyorsjelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), hozzátéve, hogy az elmúlt hónap végén az egy évvel korábbihoz képest a nyilvántartott álláskeresők létszáma 4,4 százalékkal, 228 ezer főre csökkent a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint.

A munkanélküliek száma 2023 szeptemberében 191 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt – tudatta pénteki gyorsjelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), hozzátéve, hogy az elmúlt hónap végén az egy évvel korábbihoz képest a nyilvántartott álláskeresők létszáma 4,4 százalékkal, 228 ezer főre csökkent a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint. A KSH arról is beszámolt, hogy szeptemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva 20 ezer fővel, 4 millió 759 ezer főre nőtt a foglalkoztatottak száma (a férfiak körében 12 ezer fős, a nőknél 8 ezres növekedés volt).

Mekkora volt a munkanélküliség Magyarországon július és szeptember között?
A 2023. július–szeptemberi időszakban a 15–74 éves munkanélküliek száma 22 ezer fővel, 200 ezer főre, míg a munkanélküliségi ráta 0,4 százalékponttal, 4,1 százalékra nőtt. A férfiak körében a munkanélküliek száma 104 ezer fő volt, munkanélküliségi rátájuk 0,2 százalékponttal, 4,0 százalékra emelkedett, a nőknél eközben a munkanélküliek száma 96 ezer fő volt, munkanélküliségi rátájuk 0,6 százalékponttal, 4,2 százalékra növekedett.

A 15–24 éves munkanélküliek száma 40 ezer fő, munkanélküliségi rátájuk 12,4 százalék volt. Az összes munkanélküli 19,8 százaléka ebből a csoportból került ki. A 25–54 éves korosztály munkanélküliségi rátája 0,4 százalékponttal, 3,6 százalékra emelkedett, míg az 55–74 éveseké gyakorlatilag nem változott, 3,1 százalék volt.

A magyar gazdaság ellenállóképességét, erejét, valamint a kormányzati intézkedések hatékonyságát tükrözik a legfrissebb munkaerőpiaci adatok” állapította meg Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a Központi Statisztikai Hivatal szeptemberre vonatkozó foglalkoztatottsági és munkanélküliségi statisztikái kapcsán.

Azaz aki tud és akar dolgozni, az el tud helyezkedni, ráadásul ezért egyre magasabb bért is kap. A Gyurcsány-korszakhoz képest ugyanis 1 millióval nőtt a foglalkoztatottak száma, miközben háromszorosára nőtt az átlagbér, a minimálbér és a garantált bérminimum is.

– mondta.

A cikk teljes terjedelemben a Világgazdaság oldalán olvasható

Címlapkép: MTI/Mónus Márton

Ezek is érdekelhetnek

További híreink