Már látható a Van Gogh-kiállítás, ahol eredeti képeket ne keressenek!

Hírek Sz. H.
Magyarországra érkezett a világ egyik legnépszerűbb multimédiás művészeti élménye, a Van Gogh – The Immersive Experience, amely inkább vizuális orgia, mint hagyományos kiállítás.

A február 2-tól a budapesti BOK csarnokban látható Van Gogh-The Immersive Experience nem egy hagyományos értelemben vett kiállítás. Nincsenek eredeti festmények a falakon, azonban a több teremből álló, kétezer négyzetméteres, hatalmas audiovizuális kiállítótér egyedülálló, innovatív lehetőséget kínál arra, hogy a látogatók elmerülhessenek a holland mester semmihez sem fogható világában.

A tárlat azok számára is izgalmas időtöltést nyújt, akik nem tartoznak a klasszikus képzőművészeti kiállítások törzsközönségéhez, ugyanakkor felejthetetlen élményt ígér a vérbeli van Gogh-rajongóknak is.

Vincent van Gogh (1853-1890), a festő, aki életében mindössze egy képet adott el, most milliók kedvence, a művészet világának rocksztárja. A legenda szerint a londoni National Gallery-ben a Napraforgók című képe előtt kopottabb a parketta, mint máshol abban a teremben, annyian állnak meg, és feledkeznek bele. Miközben volt olyan kortárs festő-kollégája, aki azt mondta, semmiképp nem szeretne egy kiállításon szerepelni ezekkel a nevetséges művekkel – a sértés hallatán van Gogh barátja és pályatársa, Henri de Toulouse-Lautrec kihívta párbajra.

Van Gogh népszerűsége a halálát követő évtizedekben ugrott meg robbanásszerűen, ma a műveiért megőrülnek a műgyűjtők, festményei rekordösszegekért kelnek el.

Például 1990-ben a Dr. Gachet arcképe című műve 82,5 millió dollárért kelt el a Christie’s aukcióján New Yorkban, 2017-ben ugyanitt több mint 81 millió dollárért ütötték le a Földműves a mezőn című festményét.

A kiállítást már több, mint 20 millióan látták: New Yorkban, Londonban, Berlinben, Szöulban és más városokban is százezreket nyűgözött le ez a különleges posztimpresszionista látványvilág. A produkció – amelyben megelevenednek a festő napraforgómezői, csillagos égboltjai, sőt a mester hálószobájának ajtaja is kitárul – Budapesten szeptember 1-ig várja a látogatókat.

Fotó: Szántó András

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink