Már kapják az önkormányzatok az előleget

Hírek
Szeptember első hetében már 182 millió forint előleget kézhez is kaptak azok az önkormányzatok, akik előleg kifizetési kérelmet nyújtottak be a Vidékfejlesztési Program településképet meghatározó épületek felújítását támogató nyertes pályázatuk után.

Az előlegigénylések elbírálása folyamatos, az önkormányzatok bankgarancia nélkül juthatnak forráshoz – tudtuk meg a Miniszterelnökség Agrár- és Vidékfejlesztésért Felelős Államtitkárságától. Emlékeztettek arra, hogy a Miniszterelnökség a településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciójára, többfunkciós közösségi tér létrehozására, fejlesztésére összesen 25 milliárd forint támogatást ítélt meg a nyár folyamán. Ezen keretből az önkormányzatok 13,6 milliárd forinttal részesedtek.

A megítélt támogatási összeg 50 százalékához előleg formájában juthatnak hozzá a Vidékfejlesztési Program kedvezményezettei, a lehetőséggel a tapasztalatok szerint egyre többen élnek. A Miniszterelnökség egy uniós rendelet fordításbeli pontosításával azt is elérte, hogy a közjogi szervezetek, például az önkormányzatok biztosítékmentesen, bankgarancia nélkül juthassanak előleghez. A településképet meghatározó épületek felújítását támogató felhívás esetében ez idáig 92 darab előlegkérelem érkezett be, amelyek feldolgozása folyamatos. A Magyar Államkincstár mostanáig összesen 182 millió forintot utalt át az érintett önkormányzatok számára.

Borítókép: MTI / Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetnek

További híreink