Már elérte a lakossági fogyasztási szintet a gáztárolók töltöttsége

Hírek Figyelő
Elérte a 2021-es lakossági fogyasztás szintjét a már betárolt gázmennyiség.

A következő fűtési szezonra készülve április óta folyamatosan töltik a hazai gáztárolókat. A kiemelkedő kapacitású létesítményekben jelenleg elérhető gázmennyiség 3,9 milliárd köbméter – tájékoztatott az Energiaügyi Minisztérium. A tárca közleménye szerint a rendelkezésre álló készlet ezzel beérte a nemzetközi energiaválság előtti utolsó teljes év, 2021 lakossági fogyasztásának szintjét. A 2022-es mutatókhoz mérve még kedvezőbb a kép, a háztartások a múlt évben 3,4 milliárd köbmétert használtak fel.

– A háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválságban még inkább hangsúlyos kérdéssé vált az ellátás biztonsága. Az elmúlt télen a kormányzati intézkedéseknek és a fogyasztók tudatos magatartásának köszönhetően kiegyensúlyozott volt az energiaellátás – mutatott rá az EM. A tárca közleményében jelezte: a kormány az energia-veszélyhelyzeti intézkedések részeként másfélszeresére, 1,9 milliárd köbméterre emelte a védett állami gáztartalék mennyiségét.

Tavasszal így a tavalyinál több mint kétszer magasabb szintről kezdődött meg a hazai gáztárolók feltöltése. 2022-ben összességében, a gazdaságot is beleértve mintegy 17 százalékkal csökkent a hazai gázfogyasztás. A mérséklődésben szerepet játszott az enyhe időjárás, de csak a megtakarítás kisebb hányada tudható be ennek. A hőmérséklettel korrigált csökkenés hozzávetőleg 15 százalékos volt tavaly.

Az áprilisig tartó fűtési szezonban a megelőző azonos időszakhoz viszonyítva mintegy negyedével kevesebb földgáz fogyott. A gáztárolók aktuális töltöttsége a teljes éves felhasználás arányában Magyarországon 39 százalék, majdnem kétszerese a 22 százalékos uniós átlagnak.

Az Energiaügyi Minisztérium az ellátásbiztonságot, a megfizethetőséget és fenntarthatóságot egyformán fontos szempontokként kezeli.

– A kormány az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentéssel Európa legalacsonyabb gázárát garantálja a magyar családok számára. A rezsivédelem a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban is központi jelentőségű elemként kapott helyet – emelte ki a tárca közleménye.

Az Európában egyedülálló intézkedés működik: a fogyasztási helyek több mint 80 százaléka a rezsivédett sáv alatti mennyiséget használt fel gázból.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink