Már egymást ütik a szocik, felkészül a Párbeszéd

Hírek
Nem fér a bőrébe Mesterházy Attila, ő lett az MSZP lázadója.

Még hogy nincs izgalom a szocialisták háza táján? A tavalyi, katasztrofális választási vereség után néhány hónapot kellett csupán várni arra, hogy a magát a belső fórumokon „csúcsjelöltként” eladó Karácsony Gergelynek nekimenjenek a szocik.

Ki más lett volna a „lázadók” vezetője, mint Mesterházy Attila?

Volt is mire vagánykodnia, bár ő már kétszer is nagyon kikapott Orbán Viktortól és a Fidesztől, de mindig sokkal jobb eredményt ért el, mint a szocik legújabb, végül nagyon besült „csodafegyvere”, Karácsony Gergely.

2010-ben az akkor mélypontnak tartott választáson a vezetésével 19 százalékot ért el a párt (990 ezer szavazat), 2014-ben ugyancsak ő állt az élén az ellenzéki összefogásnak, amely 25 százalékot szereztek – igaz ebben minden boldog-boldogtalan balos szervezet benne volt -, azaz 1 millió 300 ezer szavazót tudott az urnákhoz vinni.

A Karácsony Gergely vezette MSZP-P összeborulás tavaly már csak 680 ezer választót (12%) állított maga mögé.

A PR-ban sokáig verhetetlennek tűnő Karácsonyból tavaly télen lett elege Mesterházynak. „A zuglói polgármesteri székért cserébe van csak közös lista?! Miért nem beszél Karácsony Gergely őszintén velünk? Lenéz minket? Ő követeli leghangosabban az előválasztást Budapesten, KIVÉVE ha a SAJÁT polgármesteri székéről van szó, mert akkor azt neki, előre garantálnunk kell…” – üzent az áprilisban nagyon leégő Karácsonynak, és elvtársainak, tehát a pártvezetésnek is. Persze, ezt a kínos kibeszélést még tudták kezelni, aztán lenyugodtak a kedélyek.

De most újra „feszkó van”. Úgy tűnik, Mesterházynak és Szanyi Tibornak, nagyon nem jött be Tóth Bertalan húzása, hogy előzetes egyeztetés nélkül önmagát jelölje az EP-lista élére. Ezzel tulajdonképpen Szanyit lejjebb tolta a szoci lajtorján. Az angyalföldi brüsszelitának ez persze nagyon nem jött be, ahogy szövetségesének, Mesterházynak sem. Aztán jött a visszakézből adott pofon, fegyelmi eljárás indult Mesterházy ellen.

Ebben a játszmában azonban még meg sem jelent az a Karácsony, aki egy olyan pártot vezet, amelynek támogatottságát a legmodernebb mikroszkópokkal rendelkező angol tudósok sem tudják kimutatni. A Párbeszéd társelnöke ennek ellenére a budapesti főpolgármester-jelölti balos szimpatizáns-szavazáson a szocik főyuppiját, Horváth Csabát valósággal kiütötte.

A Párbeszéd most majd úgy jön a képbe, hogy Szanyi is megkapja tőlük – meg persze a főnöküktől, Tóth Bertalantól – a magáét: egy közös EP-listán Jávor Benedeknek befutó helyet akarnak adni, ezzel Szanyin még egyet löknek lefelé, neki így aligha lesz esélye újra Brüsszelbe szerződnie. Megnő az esély arra, hogy a szociknak a következő ciklusban 1 (!) uniós képviselője dolgozik majd a fényességes demokráciaközpontban, és az se Szanyi lesz, hanem Ujhelyi István.  Jávor ugyanis nem szoci, hanem „zöld”, jelentsen ez bármit is.

De itt még nem tartunk.

A szocik most még csak a nagy leszámolás selejtezőjét tartják egymás között. Nemsokára pedig kopogtat még a kínjában is mosolygó Karácsony és Jávor is. Mi lesz ebből?

Borítófotó: youtube.com

Ezek is érdekelhetnek

További híreink